Šta će se dogoditi sa mrtvim telom astronauta u svemiru? Izgleda mrvljenje kako NASA saopštava!
Foto: Pixbay

Foto: Pixbay

 

Ideja da postanete astronaut i istražite misterije svemira uvek je bila fascinantna. Koliko god zvučalo, postoji nekoliko rizika za letenje svemirskim brodom, poput raka kada ste ozračeni ili oštećenja kostiju i mišića usled mikrogravitacije. U najgorem slučaju, astronaut bi mogao umreti upravo u svemiru. Ali šta je sa njegovim telom, koje se nalazi nekoliko hiljada kilometara iznad zemljine površine?

Da li ste se ikad zapitali šta će se dogoditi sa telom astronauta koji umire u svemiru? NASA se ovim pitanjem bavi već nekoliko godina . Astronauti dugo vremena provode na svemirskom brodu i izloženi su raznim vrstama opasnosti. Prema portalu Indi100 , članovima posade nije dozvoljeno da bacaju predmete u svemir, kako ne bi stvorili svemirski otpad i sprečili sudare sa drugim telima.

Ujedinjene nacije (UN) učinile su odlaganje otpada svemirskih letelica nezakonitim. Ovo se odnosi i na tela koja bi mogla biti u posadi nakon što jedan od astronauta neočekivano umre. Prema portalu IFL Science , NASA je zato već dugi niz godina razmišljala o tome gde da ostavi leševe tako da poštuje mrtve i sve procedure.

Da bi pronašla humano rešenje, svemirska agencija udružila se sa švedskom kompanijom Promesa, koja se bavi prirodnim sahranama, povodom ovog problema. Zajedno sa njom stvorili su tzv astro kovčeg "Bodi Bak", koji bi služio kao pokrivač za telo. Ideja koju je smislila biolog Suzana Viig-Masak sprečila bi kontaminaciju vazduha.

Posle toga, telo bi bilo smešteno u posebnu vodootpornu torbu Gore-Tek , u kojoj bi bilo izloženo temperaturama ispod nule. Čekali bi da se telo potpuno smrzne, a robotska ruka bi ga zatim zdrobila u fini prah sličan pepelu nastalom nakon kremiranja.

Iako je ideja nastala pre više od 15 godina i NASA sa njom radi, još uvek je neizvesno šta će se dogoditi ako jedan od astronauta zaista umre u svemiru. Portal Astronomi.com navodi da je ukupno 30 astronauta ubijeno tokom obuke ili učešća u svemirskim misijama. Međutim, većina ovih smrtnih slučajeva dogodila se ili na Zemlji ili u Zemljinoj atmosferi.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading