AKO SE I VAMA PRIKAZUJU OVI OBLICI, ODMAH POTRAŽITE SVESTENIKA Šta se krije iza zastrašujućih lica Belmeza koje se pojavljuju i nestaju po zidovima kuće?
Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

 

Njen suprug je krampom uništio sliku samo da bi se ponovo pojavila na podu. Kasnije je gradonačelnik Belmeza zabranio uništavanje slike, a umesto toga betonski pod je presečen i odnesen na proučavanje.

Sledećih trideset dve godine porodica Pereira tvrdila je da su lica i dalje nastajala i muška i ženska i različitih oblika i veličina. Tada je, kada je pod kuće iskopan, pronađeno da sadrži ostatke ljudi. Nagađalo se da ispod kuće postoji groblje.

Lica Belmeza

U andaluzijskoj provinciji Jaen, u podnožju Sijere Magne, među nepreglednim plantažama koje nude sirovinu za najbolje maslinovo ulje u Španiji nalazi se Belmez de la Moraleda. To je mali grad sa zamkom okružen, u kojem mirno živi 1.500 stanovnika, od kojih je većina posvećena poljoprivredi i proizvodnji ulja.

Mir i tišina glavne su karakteristike njegovih ulica, naročito leti, kada mediteransko sunce obasjava ove krajeve. Ali sve je bilo drugačije tog toplog podneva 23. avgusta 1971. Za nekoliko minuta gradom se pronela vest da se na kuhinjskom podu kuće Marije Gomez Kamara pojavila neobična slika nalik na ljudsko lice.

Ni gradonačelnik, ni sveštenik, ni načelnik opštinske policije nisu našli nikakvo racionalno objašnjenje. Tada su hipoteze pokrenute na strani natprirodnog; naročito kada se, jedan od sinova Marije Gomez i njen suprug odlučili da unište sliku i na istom mestu uliju novi cement. Nekoliko dana kasnije lice - naizgled muško, otvorenih očiju i usta i dugih tamnih linija poput brkova - ponovo se pojavilo u novom betonu.

Tu su se pojavila više od 1.000 lica koja su se godinama pojavljivala na podovima i zidovima svih prostorija kuće, kao i na pločniku imanja, zbog čega je Belmez postao centar pažnje znatiželjnika koji su došli da vide pojave njihovim očima.

Prema nekoliko stručnjaka za parapsihologiju, ovaj fenomen naziva se „teleplastika“. Koji se sastoji od „slučajnog pojavljivanja više ili manje prepoznatljivih oblika ili figura na površini zbog pretpostavljenog kontakta tih površina sa ektoplazmom“. Za uobičajenu nauku to je „pareidolija“, psihološki fenomen gde se nejasan i slučajan podsticaj pogrešno doživljava kao prepoznatljiv oblik.

AKO SE I VAMA PRIKAZUJU OVI OBLICI, ODMAH POTRAŽITE SVESTENIKA Šta se krije iza zastrašujućih lica Belmeza koje se pojavljuju i nestaju po zidovima kuće?

Foto: Wikipedia

 

„Videla sam mrlju na tlu tog dana, ali shvatila sam da su to moje halucinacije jer sam imala temperaturu i nije mi bilo dobro“, rekla je Marija Gomez , za koju je nekoliko stručnjaka reklo da je bila u stanju da uradi „teleplastiku“ 'koji se sastoji u tome da se slike mogu uhvatiti u misli. Ali gradonačelnik je i dalje branio iskrenost ove žene, koja se složila da se kuhinja zatvori i pokrije nekoliko meseci pod nadzorom notara. Kada je soba ponovo otvorena, pojavilo se 17 novih lica.

Paranormalni turizam u Belmezu

Zahvaljujući izveštajima lista El Pueblo, Marija Gomez postala je poznata širom Španije, ali nije nedostajalo naučnika i stručnjaka koji su opisali lica gigantske prevare. Rečeno je da ih je njen sin Diego Pereira slikao nitratima i srebrnim hloridom. A portparol Ministarstva unutrašnjih poslova izjavio je da je sve bilo namešteno, preteći porodici sudskim postupkom zbog prevare.

Činjenica je da je na vrhuncu fenomena bilo vikenda u kojima je oko 10.000 ljudi prilazilo Belmezu kako bi videlo lica koja su nestajala, pa se ponovo pojavila i pomerala po zemlji. Maria Gomez nije naplaćivala ljudima ulazak u svoju kuću, ali je prihvatila napojnice. Njen suprug se udružio sa fotografom kako bi prodao slike za 15 pezeta. Neki su tračevi uveravali da je vlasnica 1972. godine ušla u bogatstvo od oko milion pezeta kada su na njenim vratima bili dugački redovi.

Šta se otkriva kasnije?

Sledeće godine geološke studije pokazale su da je kuća sagrađena na drevnom groblju, što bi objasnilo glasove i šapat koji su se čuli i na mestu koje ih je nateralo da kopaju zemlju, otkrivajući kosti sa groblja iz 13. veka. „Neobična stvar je bila da su pronašli kosti, ali bez lobanja“, rekao je Lorenzo Fernandez, autor knjige o „Lima Belmeza“.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading