Kering Tehnolodži ulazi u masovnu proizvodnju za borbu protiv pandemije
Tanjug Filip Kraincanic

Tanjug Filip Kraincanic

 

Upoznajte Sofiju

Hanson Robotik, na čelu sa osnivačem i izvršnim direktorom Davidom Hansonom, kaže da planira masovnu proizvodnju svog socijalnog humanoidnog robota Sofiju u prvoj polovini 2021. godine. Tri druga robota biće proizvedena kako bi pomogla ljudima da se nose sa efektima pandemije, rekao je Hanson i nadahnjuju budućnost „gde bi nam mašine mogle postati prijatelji“.

Sofija je namenjena negovateljima i službama za pružanje usluga kupcima, ali je prvi put postigla međunarodno priznanje na festivalu South bi Southvest 2016. godine, a potom će dobiti ulogu prvog šampiona u neljudskim inovacijama u Ujedinjenim nacijama .

„Mnogi moji prethodni roboti su ručno rađeni“, rekao je Hanson. „Međutim, sada smo počeli da skaliramo proizvodnju Sofije kako bismo mogli da napravimo stotine i hiljade jedinica i koristimo ovo kao temelj za mnoge druge vrste likova.“

Kompanija će razviti namenskog zdravstvenog robota pod nazivom Grejs, ali takođe cilja i industrije, uključujući maloprodaju i avio-putovanja. „Sofia i Hanson [program veštačke inteligencije (AI)] jedinstveni su po tome što su toliko slični čoveku“, dodao je Hanson. „To može biti toliko korisno u ovim vremenima kada su ljudi tako užasno usamljeni i socijalno izolovani.“

Roboti sa sposobnostima veštačke inteligencije mogu da se uključe i razumeju razgovor kroz obradu prirodnog jezika. Humanoidni roboti ili androidi takođe koriste tehnologiju koja im omogućava da oponašaju ljudske izraze lica i učestvuju u svakodnevnim interakcijama, što znači da bi mogli biti lako prihvaćeni u domovima i na radnim mestima ljudi.

Inženjeri su zauzeti dodavanjem funkcionalnosti koja će omogućiti robotima da mere temperaturu ili mere puls. Sofija takođe ima sposobnost da vodi program vežbanja, što će verovatno dati jedinici masovnu privlačnost.

Tehnolozi i robotičari takođe kažu da su roboti u savršenoj poziciji da preuzmu dužnosti koje su ili dosadne ili gde postoje rizici za ljude, poput dezinfekcije bolnica ili javnih prostora, isporuke hrane i lekova , skrininga na bolesti i sprovođenje laboratorijskih testova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NowThis (@nowthisnews)

Kombinovanje robota sa AI i drugim agensima - poput čatbotova ili avatara - smatra se načinom upravljanja situacijama poput vanrednog stanja u vezi sa javnim zdravstvom od koronavirusa na sigurniji i efikasniji način - od distribucije informacija do napredne molekularne biologije i razvoja lekova .

Kako se automatizacija zauzima šire u zdravstvu, neke od uloga koje će najverovatnije biti robotski zamenjene uključuju pojedinačne nege i administrativne poslove. Izgleda da su najugroženiji radnici nege, pomoćnici negovatelja i farmaceutski tehničari .

Roboti u usponu

Jedan od uzlaznih trendova tokom pandemije je automatizacija, sa ubrzanim programima robotike u mnogim industrijama. Izgleda da su se stavovi rukovodilaca preusmerili sa smanjenja troškova kroz automatizaciju na sticanje konkurentske prednosti.

Upotreba robota je u stvari bila u porastu pre uticaja koronavirusa, sa skokom od 32% u prodaji profesionalnih uslužnih robota, u ukupnom iznosu od preko 15 milijardi dolara širom sveta, između 2018. i 2019. Gotovo polovina (47%) bila je prodaja medicinskih robota .

Ali uprkos spoljašnjem izgledu robota kao što je Sofija, ima ih mnogo, uključujući vodeće naučnike iz oblasti inteligencije, koji nisu impresionirani nivoom tehnologije koja se prikazuje. Još je prerano za pokretanje masovne proizvodnje, rekao je stručnjak za socijalnu robotiku Džohan Hoorn , opisujući trenutni nivo inovacija kao „slab“.

Procesori koji se pregrevaju, problemi sa video prikazom i drugi kvarovi na mašini čine malo verovatnoću da će androidi poput Sofije postići svetsku dominaciju . Pandemija će možda olakšati plasiranje robota, slaže se Hoorn, ali „U nekom je smislu još uvek premlada.”

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading