Ljudski prst u hrani ili prekratki sendvič: Najluđe pokrenute tužbe protiv lanaca brze hrane
Facebook

Facebook

 

Zanimljiv i smešan spor nedavno se pojavio između Marks & Spencer (M&S) i Aldija . Obe kompanije prodaju tortu u obliku stonoge u svojim prodavnicama, dok M&S tvrdi da im je konkurencija ukrala recept i stvorila jeftiniju verziju torte, čime su povredili njihov zaštitni znak. Bitka između stonoga po imenu Kolin i Kutbert verovatno će morati da se reši na sudu. Međutim, ovo je daleko od prve čudne parnice koja se vodila na polju brze hrane i prehrambenih proizvoda.

Ljudi naspram metroa i prekratak sendvič

Subvai je jednom pokrenuo masovnu reklamnu kampanju za sendviče čija je mera "jedna noga", odnosno 30,48 centimetara. Međutim, australijski tinejdžer Matt Korbi 2013. godine izmerio je pronađeni baget i otkrio da meri samo 11 inča ili 27,94 centimetara. Tako mu je nedostajao čitav centimetar peciva sa punjenjem. Korbi je na Fejsbuku podelio fotografiju i lansirao mali cunami.

 

 

Prvo, australijski lanac brze hrane Subvai pokušala je da objasni da se termin "footlong" ( dužina noge) koristio samo kao opisni naziv jela, a ne kao stvarna dužina bagete. Međutim, ovo je uznemirilo mnoge druge ljude koji su odlučili da podnesu kolektivnu tužbu. Kompanija Subvai nije imala izbora i od tada zaposleni moraju da izmere svaki pojedinačni baget koji mora biti dzgačak najmanje 12 inča ili 1 stopa.

Rečnik McDonald's naspram engleskog

Okfordski rečnik engleskog jezika svake godine dodaje nove sleng izraze u svoje zalihe koje je donelo. 2001. termin „McDžob“ postao je deo ovog rečnika , što bi trebalo da znači "slabo plaćen posao koji ne ispunjava čoveka i daje mu male izglede za budućnost" . Dve godine kasnije termin je preuzeo još jedan prestižni Merriam-Vebster, i to je bila poslednja kap Mekdonaldsa.

 

 

Generalni direktor Džima Kantalupa odlučio je da napiše pismo u kojem kritikuje "netačan opis poslova u restoranima" i činjenicu da je "to šamar za 12 miliona muškaraca i žena koji svakodnevno vredno rade u 900.000 restorana širom Sjedinjenih Država". Kantalupa je zahtevao da se reč ukloni u sledećem izdanju rečnika, ali je Merriam-Vebster ignorisala zahtev. McDonald's je čak pretio da će tužiti slučaj, ali na kraju nije.

Vendi je nasuprot varalica prstom

2005. godine, ljubitelji brze hrane u SAD-u bili su zgroženi kada je Ana Aiala iz Nevade tvrdila da je pronašla "hrskavi" komad ljudskog prsta u posudi kod Vendi's. Skandal se brzo proširio zemljom, a Vendi je na kraju izgubila ukupno 21 milion dolara odštete i gubitka poslovnih prilika. Međutim, usledila je istraga koja je dala iznenađujuće otkriće.

 

 

Suprug Ane, Džejm Plascencia trebalo je da zašije prst pacijentu, ali pošto nije mogao da ga oživi, iskoristilo su ga za bizarnu ideju. Par je osuđen za prevaru, dok je 2016. Ana Ajala osuđena na 9 godina zatvora i doživotnu zabranu ulaska u Vendi, a njen suprug na 12 godina i 4 meseca.

Slipknot naspram Burger Kinga

2005. bend Slipknot tužio je lanac restorana Burger King zbog lažnog reklamiranja. Deo promocije bio je izmišljeni bend Kok Rok , koji je, međutim, bio upečatljivo sličan nekim članovima Slipknota. Članovi Kok Rok-a nosili su maske, od kojih su tri ličile na maske koje su nosile na koncertima Sida Vilsona, Džoeija Džordisona i Korei Tailora.

 

 

Međutim, predstavnici Burger Kinga rekli su da je najbolja odbrana napad i pokrenuli tužbu protiv benda Slipknot, kojeg su optužili za kopiranje drugih maskiranih bendova kao što su Kiss i Insane Klovn Posse. Stranke su se konačno složile i povukle obe tužbe.

Papa Džon uznemirujuće sms poruke

Džonatan Anozie odlučio je da tuži piceriju Papa Džon-a, za koju je rekao da neprestano šalje SMS-ove sa ponudama pice po povoljnijoj ceni. Anozie, koji navodno nikada nije ni naručio picu iz ovog lanca, ne bi trebalo je da dobije veliki broj reklamnih poruka, što ga je frustriralo, a nisu mu prestajali dolaziti ni nakon što je na poruke nekoliko puta odgovorio rečju "STOP" prema uputstvima.

 

 

Prema veb lokaciji restorana, kupci mogu da prime najviše 6 poruka mesečno. Nije poznato koliko ih je Anozie dobio, ali u svojoj tužbi traži odštetu od 500 dolara za svaku koju je ikada dobio. Ishod spora još nije poznat.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading