DA LI JE OVO MOGUĆE? Napredna mašina nepoznatog porekla pomenuta u tekstu iz 440. pne možda je pomogla u izgradnji piramida
Foto: Twitter/printscreen

Foto: Twitter/printscreen

 

440. pne., Herodot je komponovao svoje najveće delo „Istorijat“, zapis drevnih tradicija, politike, geografije i raznih kultura koje su bile poznate u zapadnoj Aziji, severnoj Africi i Grčkoj.

Herodot iz Halikarnasa (oko 484-430. P. N. E.). Herodot je napisao (Istorija, knjiga, II, 148.) o piramidama nakon posete zgradi u petom veku pre zajedničke ere. Među naučnicima se njegovo delo smatra jednim od najvažnijih izvora istorije zapadnog sveta. Pored toga, Herodotov rad je uspostavio pol i proučavanje istorije na Zapadu.

„Ovde su predstavljeni rezultati istrage koju je proveo Herodot iz Halikarnasa. Cilj je sprečiti tragove ljudskih događaja da se vremenom izbrišu i sačuvati slavu o važnim i zapaženim osvajanjima koja su proizveli i Grci i ne-Grci; Obrađena pitanja su posebno uzrok neprijateljstava između Grka i negrka.“

Herodot je napisao „Istoriju“ podelivši sadržaj na devet knjiga koje se pojavljuju u modernim izdanjima njegovog dela: Knjiga I (Klio), Knjiga II (Euterpe), Knjiga III (Talija), Knjiga IV (Melpomene), Knjiga V (Terpsihora ), Knjiga VI (Erato), knjiga VII (polihimnija), knjiga VIII (Uranija) i knjiga IKS (Kaliopa).

Istorija piramida drevnog Egipta

DA LI JE OVO MOGUĆE? Napredna mašina nepoznatog porekla pomenuta u tekstu iz 440. pne možda je pomogla u izgradnji piramida

Foto: Shutterstock

 

Tokom Treće dinastije Drevnog Egipta, tačnije tokom vladavine faraona Džosera, Drevni Egipat je bio svedok rođenja nove vrste spomenika. Videli su naglo uvođenje tipa zgrade od kamena koja se uzdizala do neba poput merdevina. Veruje se da su stepenasta piramida i njen supermasivni ograđeni prostor izgrađeni tokom Džoserove 19-godišnje vladavine, oko 2630-2611 pre Hrista.

Stepenasta piramida Džosera. Izgrađena je u 27. veku pre nove ere za vreme Treće dinastije za sahranu faraona Džosera. Središnji deo kompleksa u Sakkari bila je stepenasta piramida koja se uzdizala do visine od oko 60 metara. Egiptolozi tvrde da je prva drevna egipatska piramida građena u fazama, napredujući od svog početnog oblika kvadratne mastabe do svoje poslednje piramide od šest koraka.

Na kraju, rođenje stepenične piramide videlo je kako su drevni egipatski faraoni nastavili da razvijaju oblik, dizajn i složenost spomenika i, pod vladavinom faraona Sneferu, piramida je redizajnirana u Egiptu.

Sneferu je sagradio tri piramide koje su efektivno promenile način na koji su piramide dizajnirane i građene. Crvena piramida Sneferu, podignuta u kraljevskoj nekropoli Dahshur, po nekim naučnicima bi postavila temelje za izgradnju Velike piramide u Gizi.

Pogled iz vazduha na kompleks piramida u Gizi

DA LI JE OVO MOGUĆE? Napredna mašina nepoznatog porekla pomenuta u tekstu iz 440. pne možda je pomogla u izgradnji piramida

Foto: Printscreen/instagram

 

Tajanstveno, sve ove revolucionarne strukture izgledaju potpuno odsutne iz pisanih zapisa drevnog Egipta. Ne postoji drevni egipatski tekst koji pominje izgradnju piramide u drevnom Egiptu - ovo je nesumnjivo vrlo neobično.

Nijedan drevni tekst, crtež ili hijeroglif ne spominje izgradnju prve piramide, niti postoje pisani zapisi koji objašnjavaju kako je izgrađena Velika piramida u Gizi. Ovo odsustvo istorije jedna je od najvećih misterija vezanih za drevne egipatske piramide.

Moguće je da je Kufuovim stupanjem na presto drevnog Egipta zemlja započela svoj najsmeliji proces izgradnje u istoriji; Velika piramida u Gizi.

Akademici generalno tvrde da je Kufu bio odgovoran za puštanje u rad Velike piramide i da je strukturu planirao i dizajnirao kraljevski arhitekta Hemiunu. Teoretski se veruje da je piramida izgrađena za oko 20 godina. Ovo je akademska pretpostavka, jer ne postoje pisani izvori koji to dokazuju kao činjenicu. Kao i gotovo sve vezano za Drevni Egipat, i ovde se radi o velikim misterijama

Sa ukupnom zapreminom od 2.583.283 kubnih metara (91.227.778 kubnih stopa), Velika piramida je treća po veličini piramida po obimu. Iako nije najveći, zasigurno je najviši sa savremenom visinom od 138,8 metara, bez vrha. Veruje se da je prvobitna visina velike piramide 146,7 metara (280 stopa) ili 280 egipatskih kraljevskih lakata.

U pogledu tačnosti, Velika piramida je nerazumljiva struktura. Razlog ove fenomenalne tačnosti ostaje enigma za naučnike!!

Graditelji piramida (ko god oni bili) izgradili su jednu od najvećih, najpreciznije poravnanih i sofisticiranih piramida na površini planete, i niko nije video potrebu da dokumentuje ogromno arhitektonsko dostignuće. Zar nije čudno?

Zapravo, oko dve hiljade godina nakon izgradnje piramide, vidimo pojavu prvog književnog izvora koji pominje jedan od mogućih uređaja - ili možda naprednih mašina - koji se koriste za izgradnju Velike piramide u Gizi. U svom delu Priče, Herodot nam daje opis navodnih mašina koje su drevni Egipćani koristili za izgradnju Velike piramide u Gizi:

DA LI JE OVO MOGUĆE? Napredna mašina nepoznatog porekla pomenuta u tekstu iz 440. pne možda je pomogla u izgradnji piramida

Foto: Wikipedia

 

„Piramida je sagrađena na stepenicama, u obliku bitnica, kako se naziva, ili, prema drugima, u obliku oltara.“

„Nakon što su kamenje postavili za podnožje, postavili su preostalo kamenje na svoja mesta pomoću mašina ...“

„... Prva mašina ih je podigla sa zemlje na vrh prve stepenice. Povrh toga bila je još jedna mašina koja je po dolasku primila kamen i odnela ga na drugu stepenicu, odakle ga je treća mašina napredovala još više. ”

„Ili su imali onoliko mašina koliko je bilo stepenica u piramidi, ili su možda imali samo jednu mašinu, koja se, lako pomerajući, prebacivala iz jednog sloja u drugi dok se kamen penjao - obezbeđena su oba izveštaja i zato napominjem oboje…"

Veruje se da je Herodot ove detalje dobio od sveštenika tokom posete drevnom Egiptu. Da li su ove mašine ili uređaji bili stvarni ili ne i da li su pomogli ili nisu pomogli u izgradnji piramida, i dalje ostaje duboka misterija, jer arheolozi nigde u Egiptu nisu otkrili dokaze o takvim uređajima.

Da li bi ove mašine u prošlosti bile odnešene na neko drugo mesto ili skrivene? Da nisu zemaljskog porekla, da li bi ih odveli sa vanzemaljskim bogovima ??

Takođe ostaje misterija da li su takvi slični uređaji korišćeni u izgradnji prethodnih piramida, kao što su stepenasta piramida, savijena piramida ili crvena piramida u drevnom Egiptu.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading