slava
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 Slavski kolač zauzima posebno mesto u pravoslavnoj tradiciji. To nije običan hleb, već sveti, blagosloveni dar koji domaćin prinosi Bogu u znak zahvalnosti i molitve. Simbolizuje telo Isusa Hrista, uvek je okruglog oblika i ukrašen motivima od testa.

Da li se slavski kolač može ostaviti za kasnije?

Mnogi se pitaju šta da rade sa kolačem koji ostane. Na to pitanje odgovara otac Dejan Krstić, objašnjavajući pravu svrhu slavskog kolača.

– Treba znati da slavski kolač nije trofej, niti ukras koji čuvamo samo zbog lepog izgleda. On je blagosloven hleb koji treba da se upotrebi, ističe otac Dejan.

Slavski kolač treba pojesti – ne čuvati danima

Slavski kolač nije namenjen da stoji na stolu danima, već da se odmah podeli i pojede.

– Kolač se seče, deli i jede kako bismo primili blagodat i blagoslov Božji i svetitelja koga slavimo. Njegova svrha nije da stoji u kuhinji ili da se čuva do ubajanja, nego da se podeli sa ukućanima i gostima, navodi otac Dejan za pravoslavlje.rs.

Zašto je važno pojesti slavski kolač?

Pravi smisao slavski kolač dobija tek kada se pojede sa blagodarnošću, jer tada postaje hrana za dušu i telo.

– Blagoslov je darovan da se primi, a ne da se sklanja. Slavski kolač se osvećuje da bismo ga jeli, i upravo njegovom upotrebom osvećujemo i sebe i dom u kome slavimo, zaključuje on.

BONUS VIDEO 

@najzena.rs VODA OD KISELIH KRASTAVACA JE PRAVO BLAGO: OBIČNO ZAVRŠI U SUDOPERI, A KAD ČUJETE KOLIKO JE KORISNA VIŠE JE NEĆETE BACATI #najzena #zena #viral #viraltiktok #fyf ♬ original sound - Najzena.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading