čišćenje rerne
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U drogerijama postoji bezbroj proizvoda koji obećavaju čuda, ali često ostavljaju neprijatan miris i tragove hemikalija koji se kasnije "peku" zajedno sa hranom.

Postoji, međutim, potpuno prirodan način da se rerna očisti – bez hemikalija i agresivnih sredstava. Sve što vam treba je soda bikarbona, stari trik naših baka koji i danas funkcioniše bolje od mnogih modernih preparata.

Soda bikarbona: Prirodni čistač rerne

Priprema je jednostavna. Potrebno je:

Jedna činija sode bikarbone

Malo vode da se dobije gusta pasta

Rernu prethodno isključite i sačekajte da se potpuno ohladi. Skinite rešetke i pastu nanesite po unutrašnjosti rerne – po zidovima, dnu i vratima. Grejače obavezno preskočite. Ostavite da pasta deluje nekoliko sati, a najbolje preko noći.

Kako ukloniti masnoću i mirise

Ujutru jednostavno prebrišite rernu vlažnom krpom ili sunđerom. Sve naslage će se odlepiti, a soda bikarbona neutralisaće i najtvrdokornije mirise. Ako ostane zapekla masnoća, možete koristiti laganu špatulu ili grubiju stranu sunđera – bez intenzivnog ribanja.

Rešetke i unutrašnjost rerne nakon čišćenja biće besprekorno čisti, a rerna će izgledati kao nova. Ostavite vrata otvorena još neko vreme da se sve osuši i provetri.

Zašto je soda bikarbona bolja od hemijskih sredstava

Ova metoda je ekološka, zdrava i potpuno prirodna. Jedna kesica sode bikarbone može zameniti skupe sprejeve i deterdžente. Ako želite da se oslobodite toksičnih mirisa, plastičnih pakovanja i hemijskih tragova u kuhinji, soda bikarbona je idealno rešenje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading