kako uzeti veći bakšiš
Foto: Printscreen/www.tiktok.com/lahostelera

Da li uvek treba ostaviti napojnicu, koliki iznos je pristojan, i gde se povlači granica između pažnje i uvrede — pitanja su oko kojih se Srbi ne mogu složiti.

Dok jedni smatraju da je sramota ne ostaviti makar simboličan iznos, drugi tvrde da se dobra usluga podrazumeva i bez dodatne nagrade.

Sporna objava izazvala lavinu komentara

Rasprava se ponovo rasplamsala na mreži Iks (bivši Tviter), nakon što je jedan korisnik podelio svoje mišljenje o bakšišu u restoranima.

On je napisao:

“Kada vam konobar donese račun od 1.500 dinara za dva ručka, lepo je da ostavite bakšiš. Ok je i da ne ostavite — vaše pravo. Ali nemojte davati 20 ili 30 dinara, to je stvarno bez veze. Samo se brukate.”

Njegova izjava brzo je postala viralna, a društvene mreže su se usijale od komentara — većina korisnika nije bila saglasna sa njegovim stavom.

bakšiš

www.x.com/printscreen

 

“Baš bljak izjava” – oštre reakcije korisnika

Jedna korisnica je odgovorila:

“Je l’ ostavljate bakšiš medicinskoj sestri ili službeniku na šalteru? Ne razumem ovaj momenat – lepo je, ali ne moraš, a ipak moraš, i to onoliko koliko ti neko kaže? Baš bljak izjava.”

Druga je dodala ironično:

“Najbolje da vam ostavimo još 1.500 dinara bakšiša, pa možda tad budete zadovoljni.”

“Platite konobare pošteno da ne zavise od bakšiša”

Mnogi su se složili da problem nije u bakšišu, već u niskim platama zaposlenih u ugostiteljstvu:

“A pazi sad koncept – platite konobare pošteno da ne zavise od bakšiša. Nemojte da se brukate.”

Drugi su istakli kako tema bakšiša u Srbiji uvek izaziva tenzije:

“Odlazak bilo gde postao je računica – koliko moram da ostavim konobaru. Mnogo ste naporni svi.”

Jedan korisnik se prisetio objave stranog dostavljača:

“Vi Srbi se pobijete oko plaćanja računa kad ste u društvu, a kad dođem na vrata, niko ni dinar da ostavi. Dvoličnost je naše drugo ime.”

Druga strana rasprave: ‘Uvek ostavljam, to je stvar kulture’

Ipak, bilo je i onih koji su stali u odbranu tradicije ostavljanja bakšiša.

“Uvek ostavljam bakšiš, i tako će biti dok sam živa. Ako nemam – ne idem nigde.”

Druga korisnica je dodala:

“Ponos u očima kad kažu konobaru ‘zaokruži’, a račun 1.490 dinara. Neka, nemoj.”ti

Ostavljanje bakšiša u Srbiji očigledno je više od običnog čina zahvalnosti – za mnoge je to pitanje kulture, poštovanja i statusa.

Dok jedni smatraju da je “nepristojno ne ostaviti ništa”, drugi veruju da je vreme da ugostiteljski radnici budu pošteno plaćeni, umesto da zavise od dobre volje gostiju.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading