smrdljiva hrana
Foto: Printscreen/www.instagram.com/james_ellingsworth

Čovek iz Luizijane doživeo je šokantno iskustvo kada je odlučio da proba ono što mnogi nazivaju najsmrdljivijom hranom na svetu – švedski specijalitet surströmming, odnosno fermentisanu baltičku haringu. Njegov snimak na Instagramu postao je viralan i prikupio više od 9 miliona pregleda.

„To je ubedljivo najodvratnija stvar koju sam ikada probao u životu“, izjavio je Džejms Elingsvort, koji na mrežama objavljuje snimke degustacije neobičnih i egzotičnih jela.

Elingsvort, poznat po tome što jede sirovo meso i neuobičajene specijalitete, odlučio je da se okuša u izazovu koji je mnoge oborio s nogu – otvaranju i konzumiranju surströmminga. Reč je o tradicionalnom švedskom jelu od fermentisane ribe koje se decenijama svrstava u sam vrh liste najodvratnijih i najintenzivnijih ukusa na svetu, rame uz rame sa smrdljivim tofuom iz Kine i hakarlom sa Islanda.

Čim je otvorio konzervu, Elingsvorta je obuzeo nesnosan smrad. „Mirisalo je kao da sipate tečnu zadnjicu na mrtvog rakuna“, opisao je ovaj užasavajući trenutak.

Pokušao je da ribu ubaci u brioš lepinju sa puterom, ali nakon prvog zalogaja sve je ispljunuo. „Ukus je bio identičan mirisu – užasan“, rekao je.

Smrad se toliko zadržao da je morao tri puta da se istušira i više puta da opere zube, a pribor za jelo je ribao izbeljivačem, sirćetom i solju nekoliko dana.

Dodatnu sumnju izazvala je činjenica da je konzerva bila naduvena, što mnogi stručnjaci povezuju sa opasnim nivoom gasova i truljenjem mesa. „Kao profesionalac u industriji konzerviranja hrane, tvrdim da ova konzerva nije bila bezbedna za ljudsku ishranu“, napisao je jedan od komentatora.

Ipak, i pored ovog mučnog iskustva koje je izazvalo gađenje i kod gledalaca snimka, Elingsvort tvrdi da bi ponovo pristao da proba surströmming, jelo koje redovno izaziva lavinu reakcija i šok kod onih koji ga prvi put probaju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading