DIDIM JE SVE POPULARNIJE LETOVALIŠTE U TURSKOJ Dragulj na obali Egejskog mora idealan je za opuštanje, ali i još nešto
Grad Didim, popularno tursko letovalište, smestio se u oblasti Ajdin, na obali Egejskog mora u zapadnoj Turskoj. Didim leži na severnoj obali zaliva Guluk, udaljen 80 km od Kušadasija, 100 km od Bodruma i oko 120 km od grada Ajdin. Ima oko 26.000 stanovnika.
Shuterstoock
Na području Didima preovladava mediteranska klima, karakteristična po veoma toplim, dugim i sušnim letima, sa prosečnom dnevnom temperaturom od čak 34 C.
Pored lepih zlatno žutih peščanih plaža i bogatog prirodnog okruženja, Didim je poznat i po tome što se na njegovom području nalazio drevni grad Didima, a u njegovoj okolini su ostaci još dva čuvena drevna grada Prijena i Milet. Shuterstoock
Dobro je povezan sa aerodromima u Bodrumu, Mugli i Izmiru, a posetiocima nudi raznovrstan izbor smeštaja - od luksuznih hotela sa pet zvezdica do šarmantnih butik hotela.
Prelepe plaže
Ukusi egejskih specijaliteta dodatno upotpunjuju iskustvo, pretvarajući svaki trenutak u nezaboravno iskustvo.
Didim, raj gde se priroda i more savršeno stapaju, očarava obalom ispresecanom bajkovitim plažama. Bez obzira da li se kupate na suncu ili provodite dan kupajući se, ove plaže nude vrhunsko iskustvo odmora na moru. Najpoznatija među njima je Altinkum, što se prevodi kao „zlatni pesak“ - plaža poznata po kristalno čistoj vodi i mekom pesku.
Shuterstoock
Raj za ronioce
Za mirniju atmosferu, tu su plaže Sarikum, Huzur i Akbuk, savršene za opuštanje uz zvuk talasa. Za ljubitelje avanture preporučuju se dnevne vožnje brodom koje otkrivaju skrivene uvale i zalive poput Čenet Akvarjuma i Sapli Ade.
Egejsko more u blizini Didima nudi jedinstvenu priliku za istraživanje - ronioci mogu otkriti razne vrste riba, plitke grebene, drevne amfore, pa čak i namerno potopljeni bivši brod obalske straže.
Shuterstoock
Drevni Didim bio je svetilište grada Mileta
Didim nije ponosan samo na svoje more - ovo je i mesto gde istorija diše na svakom koraku. Drevni Didim, poznat i kao Didima, bio je svetilište drevnog grada Mileta, jednog od najvažnijih jonskih centara.
Najpoznatiji je po veličanstvenom Apolonovom hramu, povezanom sa Miletom svetim putem. Ovo svetilište, jedan od najvećih hramova antičkog sveta, vekovima je privlačilo hodočasnike, a Herodot beleži njegov značaj.
Shuterstoock
Čak i danas, impozantni jonski stubovi i reljef mistične Meduze svedoče o nekadašnjoj slavi. Ljubitelji istorije i prirode mogu pratiti drevni put ili posetiti Milet - rodni grad poznatih filozofa, gde se spoj znanja i lepote oseća na svakom koraku.
Osim skrivenih istorijskih blaga, Didim se može pohvaliti zapanjujućim prirodnim pejzažima, savršenim za sve ljubitelje prirode. Jezero Bafa, najveće u egejskom regionu, pravi je dragulj ekoturizma u Turskoj.
Shuterstoock
Jezero takođe ima tri ostrva, a iznajmljivanje čamca za istraživanje ostrva, stenovitih pejzaža, maslinjaka i starih manastira i crkava svakako bi trebalo da bude na vašoj listi želja.
Shuterstoock
Bazari su puni boja i mirisa
Didim osvaja svojim autentičnim lokalnim pijacama i bazarima organske hrane, pravim blagom boja, mirisa i ukusa. Ovde možete pronaći pažljivo odabrane poklone za sebe ili voljene - od jedinstvenog tekstila i keramike do domaćih proizvoda.
Bazari nude obilje sezonskog egejskog voća i povrća, dok su pijace pune rukotvorina koje pričaju priču o veštini lokalnih zanatlija. Kupovina na ovim mestima nije samo prilika da ponesete kući suvenir iz Didija, već i da podržite tradicionalne proizvođače, probate regionalne specijalitete i osetite puls lokalnog života. Posebno se isplati potražiti organsko maslinovo ulje i mirisni med.
Shuterstoock
Uživanje u hrani je zagarantovano
Kada je u pitanju hrana, Didim je savršeno mesto za uživanje u izvanrednim ukusima egejske kuhinje.
Dan počinje tradicionalnim doručkom koji uključuje sveže povrće, začinsko bilje, masline, hrskavi hleb umočen u ekstra devičansko maslinovo ulje i domaće džemove od smokava i grožđa.
Shuterstoock
Ručak i večera se obično sastoje od jela na bazi maslinovog ulja, pripremljenih sa sezonskim povrćem i autohtonim biljkama kao što su deniz burulcesi (morska špargla) i ševketi bostan .
Ova jela se služe kao lagana glavna jela ili predjela uz šarene salate i sveže ulovljene morske plodove. Zahvaljujući bogatstvu Egeja, brancin, orada, hobotnica, lignje i škampi su često na stolu. Uživanje u egejskoj kuhinji u Didimu znači ukus prirode, tradicije i mora na tanjiru. (klix ba)
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)