kafa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Iako se srpska i turska kafa pripremaju na sličan način, u čuvenom “Savremenom kuvaru” iz 1967. godine, koji je objavila “Prosveta” na više od 1000 strana i sadrži preko 3200 recepata, jasno je opisana razlika između ove dve verzije crne kafe.

U istom kuvaru, u poglavlju posvećenom kafi, navodi se i zanimljivo predanje o njenom poreklu – otkriće kafe pripisuje se čobančetu koje je primetilo da mu koze postaju neuobičajeno živahne nakon što bi pasle biljku zvanu kahoua. U Evropi se kafa počela piti sredinom 17. veka, a ubrzo je postala deo svakodnevnih rituala.

Miris mlevene kafe nekada i sada

Nekada je svaka kuća imala mlin za kafu, a miris sveže mlevenih zrna širio se domom. “Savremeni kuvar” naglašava važnost mlevenja kafe neposredno pre kuvanja. Stručnjaci i danas ističu da je domaće mlevenje mnogo kvalitetnije od kupovne mlevene kafe, jer se u fabričkoj varijanti ponekad mogu naći nepoželjni sastojci.

turska kafa

Foto: Shutterstock

 

Osnovna pravila za pripremu kafe

Prema “Savremenom kuvaru” iz 1967, da bi kafa bila ukusna potrebno je:

  • Zrna moraju biti lepo ispržena, ali ne prepržena.
  • Kafa se melje neposredno pre kuvanja.
  • Voda mora da provri, a kafa da “napravi ključ” jednom.
  • Kafa se služi odmah nakon kuvanja, nikada podgrejana.
  • Talog se ne koristi ponovo.
  • Srpska crna kafa – recept iz 1967.

    Sastojci po šoljici:

    1,5 šoljica vode

    1 kocka šećera

    1 kašičica mlevene kafe

    Priprema:
    U džezvu sipati vodu i šećer, pa pustiti da provri. Odvojiti malo provrele vode u posebnu posudu, u džezvu dodati kafu, pa vratiti na vatru da se podigne jednom. Usuti odvojenu vodu, ostaviti minut-dva da odstoji i zatim sipati u šoljice.

    kafa

    Foto: Shutterstock

     

    Turska kafa – recept iz 1967.

    Sastojci po šoljici:

    1,5 šoljica vode

    1 kašičica mlevene kafe

    šećer po želji (služi se posebno)

    Priprema:
    Kafu staviti u suvu, zagrejanu džezvu i preliti ključalom vodom. Ne kuvati dalje. Odnos kafe i vode isti je kao kod srpske kafe, ali se šećer ne dodaje tokom kuvanja, već se poslužuje uz kafu. Tradicionalno, turska kafa se služi u malim džezvama – svako dobija svoju.

     Razlika između srpske i turske kafe nije samo u načinu služenja, već i u pripremi. Srpska kafa se kuva sa šećerom, dok se turska preliva ključalom vodom i šećer se dodaje po želji. Oba recepta, opisana u “Savremenom kuvaru” iz 1967, i danas se čuvaju kao deo kulturne i gastronomske tradicije Balkana.

    BONUS VIDEO

    PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

    Tagovi

    Komentari (0)

    Loading