VELIKA GOSPOJINA SE BLIŽI, A MNOGI VERNICI GREŠE Evo kada počinje najstroži post u godini, jedna stvar je strogo zabranjena!
Tog dana, prema predanju, Presveta Bogorodica se uznela na nebo i predala svoj duh Sinu Božijem.
Ovom prazniku prethodi Gospojinski post, koji traje dve nedelje i spada među četiri velika posta u pravoslavnoj veri. Smatra se jednim od najstrožijih, a vernici ga doživljavaju gotovo kao Vaskršnji post, zbog velikog poštovanja prema Majci Božijoj.
Kada počinje Gospojinski post?
Post započinje 14. avgusta, na dan svetih Makaveja, i traje do 28. avgusta. Uveden je u čast Bogorodice, koja je prema crkvenom predanju, pred svoje usnuće provela vreme u postu, molitvi i tišini.
Pravila posta
Tokom posta se jede isključivo hrana na vodi, osim subotom i nedeljom kada su dozvoljeni ulje i vino. Jedini izuzetak je praznik Preobraženje Gospodnje (19. avgust), kada je dozvoljeno jesti i ribu. Ako Velika Gospojina padne u sredu ili petak, tog dana su takođe dozvoljeni riba, ulje i vino.
U narodu postoji i običaj da se mlado grožđe ne jede pre Preobraženja, jer se tada prvi put osveštava u crkvama.
Foto: Shutterstock
Duhovna dimenzija posta
Gospojinski post nije samo uzdržavanje od određene hrane, već i vreme pokajanja, molitve i duhovnog pročišćenja. Vernici se u ovom periodu trude da se oslobode loših misli, navika i dela, da bi se što više približili Bogu i ugledali na skroman, bogobojažljiv život Presvete Bogorodice.
Suština posta - kako je objasnio Sveti Jovan Zlatousti
– Kažeš da postiš? Pokaži to svojim delima.
– Ako vidiš siromaha, pomozi mu.
– Ako si u svađi, izmiri se.
– Ne posti samo stomakom, već i očima, ušima, jezikom i rukama.
Post podrazumeva uzdržanje od ogovaranja, loših misli, ružnih reči i neprimerenog ponašanja. Jer, kako kaže Sveti Jovan:
„Kakva je korist ako ne jedemo meso, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje?“
Post se završava svetim pričešćem na dan Velike Gospojine, 28. avgusta, kada pravoslavni vernici proslavljaju Uspenje Presvete Bogorodice.
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)