POSADITE SADA OVO POVRĆE I BIĆETE MIRNI CELU ZIMU Osigurajte zdravlje na tanjiru
Upravo sada možete posaditi raznovrsno hranljivo povrće - od lisnato zelenih klasika poput kelja i spanaća do šarenog korenastog povrća poput šargarepe, cvekle i peršuna.
Ove vrste povrća mogu, ako ih posadite u julu, postati osnova vaših zdravih i osvežavajućih zimskih obroka.
Cvekla
Blago ljuta, cvekla je izdržljiva i obilno rađa tokom cele zime. Koristi se u pireima, supama i kao prilog.
Jarkocrvena i bogatog ukusa, cvekla donosi toplinu na tanjir zimi. I koren i listovi su jestivi.
Foto: Shutterstock
Prokelj
Ove minijaturne glavice kupusa razvijaju svoj najbolji ukus nakon prvog mraza. Ukusan je i aromatičan i idealan prilog za pečenje uz praznične obroke.
Foto: Shutterstock
Rotkvice
Brzo sazreva i daje jelima pikantnu notu. Idealan dodatak salatama i sendvičima tokom ranih jesenjih dana.
Foto: Shutterstock
Šargarepa
Slatka i zemljana, šargarepa se sadi u julu i sazreva u hladnijem zemljištu. Obezbeđuje stalnu zimsku zalihu za supe, čorbe i grickalice.
Foto: Shutterstock
Kupus
Velike glave i hrskava tekstura čine ga zimskom osnovom. Pogodan za čorbe, salate, čak i kao glavno jelo. Odličan je ii za fermentaciju - zima je nezamisliva bez kiselog kupusa.
Foto: Shutterstock
Brokoli
I nutritivno bogat i otporan na hladnoću, brokoli daje zelenu svežinu zimskim obrocima. Idealan je za kuvanje na pari ili pečenje.
Foto: Shutterstock
Karfiol
Blag ukus, razvija slatku notu po hladnijem vremenu. Koristi se u čorbama, pireima ili se peče kao prilog.
Foto: Shutterstock
Kelj
Otporan na mraz i bogat hranljivim materijama, kelj uspeva u hladnijim uslovima. Donosi hrskavu teksturu salatama i zdrav ukus čorbama, ostajući svež tokom cele zime.
Foto: Shutterstock
Blitva
Sa šarenim stabljikama i mekim listovima, blitva je atraktivan i hranljiv dodatak jelima. Takođe uspeva u hladnijim uslovima.
Shuterstoock
Spanać
Lisnato zeleno „superpovrće“ koje postaje slađe kako temperature padaju. Koristi se u supama, salatama i kao prilog.
Foto: Shutterstock
Praziluk
Praziluk je dvogodišnja zeljasta biljka. Možete je zasaditi sada, ubrati plodove na jesen i upotrebljavati praziluk na razne načine, u mnogim jelima.
Foto: Shutterstock
Praziluk je idealan za supe i sosove. On jelima daje delikatan, ali jak ukus.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)