Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Upravo sada možete posaditi raznovrsno hranljivo povrće - od lisnato zelenih klasika poput kelja i spanaća do šarenog korenastog povrća poput šargarepe, cvekle i peršuna.

Ove vrste povrća mogu, ako ih posadite u julu, postati osnova vaših zdravih i osvežavajućih zimskih obroka.

Cvekla

Blago ljuta, cvekla je izdržljiva i obilno rađa tokom cele zime. Koristi se u pireima, supama i kao prilog.

Jarkocrvena i bogatog ukusa, cvekla donosi toplinu na tanjir zimi. I koren i listovi su jestivi.

cvekla

Foto: Shutterstock

 

 

Prokelj

Ove minijaturne glavice kupusa razvijaju svoj najbolji ukus nakon prvog mraza. Ukusan je i aromatičan i idealan prilog za pečenje uz praznične obroke.

pečeni prokelj

Foto: Shutterstock

 

 

Rotkvice

Brzo sazreva i daje jelima pikantnu notu. Idealan dodatak salatama i sendvičima tokom ranih jesenjih dana.

povrće

Foto: Shutterstock

 

 

Šargarepa

Slatka i zemljana, šargarepa se sadi u julu i sazreva u hladnijem zemljištu. Obezbeđuje stalnu zimsku zalihu za supe, čorbe i grickalice.

šargarepa

Foto: Shutterstock

 

 

Kupus

Velike glave i hrskava tekstura čine ga zimskom osnovom. Pogodan za čorbe, salate, čak i kao glavno jelo. Odličan je ii za fermentaciju - zima je nezamisliva bez kiselog kupusa.

kupus

Foto: Shutterstock

 

 

Brokoli

I nutritivno bogat i otporan na hladnoću, brokoli daje zelenu svežinu zimskim obrocima. Idealan je za kuvanje na pari ili pečenje.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

 

Karfiol

Blag ukus, razvija slatku notu po hladnijem vremenu. Koristi se u čorbama, pireima ili se peče kao prilog.

pohovani karfiol

Foto: Shutterstock

 

 


Kelj

Otporan na mraz i bogat hranljivim materijama, kelj uspeva u hladnijim uslovima. Donosi hrskavu teksturu salatama i zdrav ukus čorbama, ostajući svež tokom cele zime.

Kelj

Foto: Shutterstock

 

 

Blitva

Sa šarenim stabljikama i mekim listovima, blitva je atraktivan i hranljiv dodatak jelima. Takođe uspeva u hladnijim uslovima.

povrće u saksiji

Shuterstoock

 

 

Spanać

Lisnato zeleno „superpovrće“ koje postaje slađe kako temperature padaju. Koristi se u supama, salatama i kao prilog.

spanać

Foto: Shutterstock

 

 

Praziluk

Praziluk je dvogodišnja zeljasta biljka. Možete je zasaditi sada, ubrati plodove na jesen i upotrebljavati praziluk na razne načine, u mnogim jelima. 

bašta

Foto: Shutterstock

 

Praziluk je idealan za supe i sosove. On jelima daje delikatan, ali jak ukus.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading