U OVOM ŠVAJCARSKOM SELU NIKO NE ŽELI DA NAČNE SVOJ KOLUT SIRA Čuvaju ih i po 100 godina, i to zbog čudnog običaja
Idilično švajcarsko selo Grimenc, koje se nalazi oko dva i po sata od Ženeve ili Berna, omiljeno je mesto za skijaše, ali i za sve one koji traže komad mira, daleko od gradskog betona.
Shuterstoock
Sirevi se prave tokom leta
Tokom dugih i hladnih zima u Grimencu, stanovnici su preživljavali od sira, koji je vrhunski delikates zbog aromatičnog bilja sa planinskih pašnjaka.
Od letnjeg mleka bi pravili ogromne i čvrste sireve, koji bi potom mesecima sazrevali na hladnom planinskom vazduhu.
Sirevi bi bili spremni za degustaciju kada nastupe najniže temperature, ali bi vremenom samo dobijali na kvalitetu. Sirevi su se u hladnim danima jeli uz raženi hleb.
Shuterstoock
Kolutovi stari preko 100 godina
Osim čistog vazduha i prelepe prirode, visoki alpski vrhovi omogućili su negovanje jedinstvene tradicije. Švajcarska antropološkinja Ivon Prajsverk primetila je neobične pogrebne rituale u Grimencu koji su je podsećali na drevni Egipat, i nije bila poslednja koja je želela da sazna više o tajnama tog idiličnog kraja.
U potrazi za najstarijim sirom na svetu, stručnjakinja za agronomiju Moli Makdonou takođe se uputila ka Grimencu, gde ju je put doveo do Žan-Žaka Zufereja, koji u svom podrumu čuva sireve stare preko sto godina.
Zuferej joj je ispričao malo više o bizarnoj tradiciji „sireva za mrtve“, odnosno pogrebnih rolni koje su se pravile posebno za svaku osobu, a zatim čuvale do njihove smrti da bi se služile na sahrani.
Shuterstoock
Sir za sahrane
Na taj način, tokom svog života, stanovnici bi obezbedili užinu za one koji ostanu.
Nakon smrti, pokojnikovim kravama su se skidala zvonca sa vratova, kako bi i one mogle da tuguju. Porodice bi se okupljale oko sira i vina u znak sećanja na svog voljenog člana.
Početkom 20. veka, tradicija posthumnih sireva polako je počela da bledi i odlazi u zaborav. Ali, u nekim podrumima još mogu da se nađu veoma stari kolutovi sira.
Shuterstoock
Tradicija se nastavlja
Zuferejeva porodica je zaboravila na pogrebne sireve, sve dok mu baka nije umrla 1944. godine. Tada je njegov otac u njenom podrumu pronašao dva veoma stara rolna napravljena 1870. godine, na šta ukazuje rezbarija.
Umesto da ih pojedu, porodica je sačuvala sir i nastavila tradiciju, a kolekcija je postajala sve veća i veća. Jedan od sireva je star čak 150 godina.
Vlasnik je zabrinut šta će se desiti sa sirom nakon što napusti ovaj svet i nada se da će do tada pronaći muzej ili neku vrstu prostora sa odgovarajućim uslovima skladištenja. (Pun kufer)
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)