kafa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kafa je tada prelazila iz luksuza u svakodnevni užitak, a kafane su postale važno okupljalište kulturne i društvene elite.

Zanimljivo je da čaša vode koja se danas tradicionalno poslužuje uz kafu nije uvek imala funkciju pića.

U to vreme, mnoge dame su se žalile na kašiku kojom su mešale šećer u kafi, jer bi pena na vrhu napitka zaprljala kašičicu.

Tako su želele da izbegnu stavljanje lepljive kašičice na ivicu tanjirića ili tacne, što se smatralo neurednim i neprikladnim prema normama bontona.

Taj mali detalj, iako danas često zaboravljen, bio je važan deo rituala ispijanja kafe, naročito u otmenim evropskim salonima i kafanskoj kulturi krajem 19. i početkom 20. veka.

turska kafa

Foto: Shutterstock

 

Danas, posluživanje čaše vode uz kafu postalo je znak kvalitetne usluge i pažljivog ugostiteljstva.

Iako mnogi kafići i restorani širom sveta prihvataju ovu praksu kao standard, i dalje postoje mesta gde voda neće biti ponuđena automatski, osim ako je izričito ne zatražite.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading