"TO ŠTO VI PRAVITE NIJE TURSKA KAFA, TO JE ŠALA'' Iskrena ispovest Turčina izazvala haos među srpskim domaćicama!
Ova jela su duboko ukorenjena u našoj kulturi, ali način na koji ih spremamo značajno se razlikuje od originalnih turskih recepata.
U Srbiji je sarma nezaobilazni deo prazničnih trpeza – bilo da je u pitanju slava, svadba ili porodični ručak. Međutim, da li ste znali da se sarma u Turskoj sprema potpuno drugačije?
Tolga, Turčin koji već neko vreme živi u Beogradu, otkrio je kako se pravi sarma u njegovoj zemlji:
,,U Turskoj je sarma manja, pravi se najčešće od listova vinove loze i ima izraženiji, kiseliji ukus. Kada je pravimo s kupusom, porcije su i dalje mnogo manje nego kod vas.'' ispričao je on, dodajući da Srbi vole da prilagođavaju hranu svom ukusu.
Ni baklava nije izuzetak. Iako potiče iz Turske, srpska verzija često se razlikuje po vrsti oraha, količini šećera i načinu prelivanja. – Kada sam probao vašu baklavu, bilo mi je jasno koliko volite da prilagodite recepte – rekao je Tolga uz osmeh.
Foto: Shutterstock
Srbi obožavaju tursku kafu, ali – kuvaju je na svoj način. U Turskoj se proces pripreme razlikuje i mnogo je precizniji.
,, Prava turska kafa se kuva tri puta. Voda i kafa se odmah pomešaju i zajedno kuvaju. Kada prvi put prokuva – sipa se u šoljicu, pa drugi i treći put takođe. Na kraju, kafa ima bogat sloj kajmaka i servira se isključivo u malim šoljicama jer je veoma jaka.'' objasnio je Tolga.
Na pitanje da li mu se nešto autentično srpsko posebno dopada, Tolga je bez dileme rekao: rakija.
,, Šljivovica i medovača su mi omiljene! U Turskoj se slično piće pravi uglavnom od smokve, grožđa ili kruške.'' otkriva on.
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)