pizza
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ali umesto da je samo ubacite u rernu, trebalo bi da dobro razmislite gde ćete je postaviti, upozoravaju stručnjaci. Da biste kod kuće napravili picu kao iz italijanskog restorana, ključno je izabrati kako ćete je peći.

A stavljanje na gornju rešetku u rerni je recept za katastrofu, smatra profesionalac.

Majkl Forbs, stručnjak za proizvode u kompaniji AEG UK za kućne i kuhinjske aparate, rekao je da postavljanje može uticati na to koliko se ravnomerno peče kora i koliko dobro se prelivi kuvaju.

„Ovo su saveti i alati koje svako može da koristi da napravi picu restoranskog kvaliteta kod kuće“, rekao je on.

Za najbolje rezultate preporučuje korišćenje tradicionalne rerne od kamena za picu, jer kamen pomaže u održavanju i ravnomernoj distribuciji toplote tokom kuvanja, piše daily mail. 

Ali za one koji ne poseduju ovakav tip rerne, pročitajte dalje da biste saznali njegov savet – i vidite da li se slažete.

Postavljanje na srednju policu tradicionalne pećnice najbolje je za postizanje ravnomernog kuvanja, savetovao je on. U međuvremenu, donja polica može da dobije hrskaviju koru - ali pazite da pica ne izgori.

Međutim, gornja polica će verovatno dovesti do nedovoljno kuvane osnove i previše hrskavih preliva. 

Korišćenje pravih podešavanja rerne je takođe važno, objasnio je on, dodajući: „Na nekim novim rernama postoji postavka koja je posebno posvećena domaćoj pici, ali ako ne, ciljajte na 240-250°C (464-482°F) ili najtopliju dostupnu postavku.

pizza

Foto: Shutterstock

 

„Cilj je da se postigne ravnomerna cirkulacija vazduha i toplota i odozgo i odozdo, kako bi se stvorio savršen balans sira, bogatog sosa i hrskave kore.

„Pecite picu 7-9 minuta ako ima tanku koru ili do 12 minuta ako ima debelu koru.“ Dok najbolji rezultati dolaze korišćenjem kamene rerne za picu – dizajnirane da upija vlagu, okretanjem pleha za pečenje naopako može se postići sličan efekat.

On je rekao da je za one koji prave picu od početka, važno koristiti pravo brašno za testo.

Da biste dobili glatku teksturu testa, preporučuje da koristite italijansko brašno Tip '00', koje je fino mleveno i proizvodi meko, ali elastično testo sa kojim se lako radi i koje daje laganu, prozračnu koru.

Idealno je ostaviti testo da odstoji bar 24 sata, ali je u redu da ostane i samo preko noći - to omogućava da se ukusi razviju.

„Pečenje pice zahteva precizan balans toplote“, rekao je Forbs. „U tradicionalnoj pećnici za picu, intenzivna toplota pravi hrskavu koricu, dok okolni vazduh zagreva i topi prelive.

„Da biste ovo ponovili u konvencionalnoj rerni, uvek koristite najniži nivo police i uključite donji grejač. Ova kombinacija obezbeđuje intenzitet potreban za hrskavu bazu i savršeno otopljeni sir.''

Potražite određenu „postavku za picu“ ili čak „postavku za zamrznutu hranu“ na vašoj rerni, jer to može pomoći u postizanju željenih rezultata.

I zapamtite, uvek izbegavajte korišćenje gornje police da biste održali taj tradicionalni ukus pice.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading