vitamin c
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Vitamin C je izuzetno koristan za zdravlje, pomaže u prevenciji i lečenju raznih bolesti, jača imunitet, poboljšava kožu i igra ključnu ulogu u stvaranju kolagena.

Međutim, važno je napomenuti da prirodni vitamin C nije isto što i sintetički oblik (askorbinska kiselina), koji se često pravi od GMO kukuruza.

Prirodni vitamin C iz voća sadrži mnogo više korisnih sastojaka, poput bioflavonoida, koji pomažu njegovoj boljoj apsorpciji.

Za razliku od sintetičkog vitamina, koji traje samo 2 sata u organizmu, prirodni se zadržava do 48 sati.

Trebaće vam kora agruma poput limuna, narandže, grejpa ili mandarina.

voće

Foto: Shutterstock

 

Kupite organske ili domaće agrume, najbolje one koji nisu prskani, jer vam je kora najvažnija.

Nakon što pojedete ili ocedite voće, operite i iseckajte koru, a zatim je rasporedite na čistoj tkanini i ostavite da se osuši.

Kada postane suva, stavite je u blender i izmiksajte u prah. Čuvajte ovaj prah u hermetički zatvorenoj posudi na suvom i hladnom mestu.

Kora agruma sadrži visoke doze vitamina C, čak 130 mg na 100 g kore, dok plod daje samo 71 mg.

Preporučuje se da dnevno konzumirate bar 1 kašičicu ovog praha. Dodajte ga u kaše, supe, salate, sokove ili deserte.

Jedna kašičica vam pruža sve što vam je potrebno za dan, uključujući i naringin, rutin, hesperidin i druge bioflavonoide koji su važni za vaše zdravlje.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading