MISTERIOZNO JEZERO ISPOD KOPAONIKA Dom plutajućih ostrva i nemani iz dubine
Foto: Printscreen/instagram

Semeteško jezero popularno po retkom fenomenu plutajućeg ostrva. Ispod planine Kopaonik, nekih petnaestak kilometara od Raške na 900 m nadmorske visine, u selu Semeteš nalazi se neobično jezero, dugačko osamdesetak metara, kružnog je oblika, prečnika 60 metara i dubine do 4 metra.

Prilikom duvanja vetra, ostrva se kreću po jezeru, što predstavlja atrakciju posetiocima jezera - vožnja po jezeru. Jezero je poribljeno, a "starosedeoci" su tritoni. Triton je vrsta repatih vodozemaca iz porodice salamandara sa slabo razvijenim nogama - vodenjak i daždevnjak, endemska vrsta faune.

Vodu dobija iz dva izvora iznad jezera. Prosečna temperatura vode je 10C, a u julu i avgustu do 20°C. Na jezeru su se formirala tzv. ploveća ostrva na kojima ima rastinja. 

Foto: Printscreen/instagram

 

Njegova zelena voda stalno treperi, u jezero se ulivaju podzemne vode, meštani tvrde da je ovo jezero nema dno, a oko njega kruže razne legende.

Po jednoj je neki pop želeo da obavi vršidbu na Svetog Ćirila, iako su ga meštani upozorili da tada to ne treba raditi.

On je započeo posao, zemlja se otvorila, progutala njega i konje, a zatim je iskuljala voda od koje se formiralo jezero čija površina stalno treperi.

Druga legenda pripoveda o vilama koje su se nekada ovde okupljale ali i jezivim glasovima misteriozne vodene nemani koja noću prestrašuje slučajne prolaznike.

Foto: Printscreen/instagram

 

Svakako, više od legendi kad je u pitanju Semeteško jezero, zanimljiv je redak prirodni fenomen po kojem je ono poznato – formiranje plutajućih ostrva gde neka od njih sadrže čak i visoko rastinje, drveće.

Tokom vetrovitih dana ova ostrva se pomeraju, plutaju po površini na sve strane, tako da izgled jezera zapravo nikada nije isti.

Inače, na samoj obali izgrađene su brvnare koje u odrazu formiraju jako instagramični prizor gde možete fotografisati do iznemoglosti, a među turistima je takođe popularno i da se voze po plutajućim ostrvima.

Postoje smeštajni kapaciteti, ali i restoran tako da je ova turistička destinacija odlična ideja za kratki dvodnevni izlet.

Komentari (0)

Loading