Do Ulcinja tragom sunca, jugom maslina
Promo

Velika plaža u Ulcinju je peščana pista koja počinje kod Rta Đerane, 5 km južno od centra grada, u dužini od 12,5 kilometara i proteže se uz najčistije more do Ade Bojane. Tu ne sleću avioni, pokatkad neki helikopter, kad njime stignu na tu obalu svetske megazvezde, nakon što slete na tivatski ili podgorički aerodrom sa Air Montenegrom i požure južnije, da što pre osete vreli sitni pesak pod stopalima, beskonačan plavi horizont i milovanje vetra na licima i u kosi.

No, leti se, itekako leti na Velikoj plaži. Kajtsurferi iz celog sveta “doleću” upravo na ovu plažu da “uhvate vetar” i “zakače” sa za nebo svojim zmajevima. Velika plaža je od 2009. godine, kada je tu napravljen prvi kajt klub, do danas popularizovana i dostigla nivo „prestonice“ kajtsurfinga na Jadranu, koja može stati rame uz rame sa onima na Kanarskim ostrvima, Havajima, Portugalom, ili Egiptom, gde su ti sportovi i najpopularniji. Duž Velike plaže je petnaestak kajtsurf klubova koji pružaju obuku, pa neki gosti planiraju letovanje u Crnoj Gori samo da bi se baš tu, u Ulcinju, obučili tom sportu.

Zabava na Velikoj plaži je baš taj parti osećaj kakav zamišlja i očekuje mladi “putnik” u videu: Montenegro - Born to fly - YouTube. Duž plaže, u kajt klubovima i lokalima možete čuti raznovrstan muzički repertoar, a ako se malo odmaknete ka obali, čujete ipak samo talase.

U produžetku Velike Plaže je čuvena Ada Bojana. Reka Bojana se na tom mestu uliva u more, i tu je formirano trouglasto poluostrvo sa obe strane omeđeno rekom Bojanom - prirodni rezervat nastao davne 1852. godine. Interesantno, Bojana je jedina reka koja teče uzvodno. Plaža je peščana, duga skoro četiri kilometra, a voda u priobalju izuzetno je plitka. Ada je, kažu zaljubljenici u ovaj deo obale, čista ljubav, kao ljubav reke koja nestaje u zagrljaju mora.

Po uzoru na ribarske sojenice kakve su odavno bile tu na Adi, napravljene su vikendice, pravo naselje na vodi. Kuća na vodi - pa ko od nas ne sanja jednu takvu za privremeni dom, za odmor po sopstvenoj meri? Iz kreveta skačeš u vodu, sa nogama u vodi piješ jutarnju kafu. U delu Ade je dosta šatorskih kampova, ali i onih sa kamp kućicama. Kampovi su mesta za sve koji žele da zaspu i probude se na plaži u hotelu “sa milion zvezdica”, i posmatraju najlepše zalaske sunca, i bude se uz šum mora.

Na Adi se nalazi i u svetu popularno nudističko naselje “Ada Bojana”. Prvi bungalovi za nudiste napravljeni su davne 1973. godine.

Ulcinj je omiljeno mesto i ljubiteljima ptica, jer ta oblast spada u područja od međunarodnog značaja za boravak ptica. Na Ulcinjskoj solani možete sresti flamingose, čaplje kašikare, morskoga žalara.

Kada je Ulcinj krajnje odredište, možete da birate gde slećete sa Air Montenegrom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading