RAJSKI PRIZORI KOJI SU SLUČAJNO OTKRIVENI Taorska vrela su skriveni biser Srbije
Miroslav Jeremić

Specifični slapovi podsećaju na rajske prizore, njihov izvor izbija iz pećinskog otvora, a spuštaju se preko nataloženih bigrenih naslaga sve do podnožja planine Povlen gde se ulivaju u reku Skrapež, formirajući na taj način veličanstven vodopad.

Slapovi Taorskih vrela su spomenik prirode i nalaze se u zapadnom delu Srbije, na oko 40 km od Valjeva, u podnožju planine Povlen. Taorska vrela izbijaju u selu Donji Taor, gde se i ulivaju u reku Skrapež, pritoku Zapadne Morave.

Za Taorska vrela se priča da su nekada bila lepša od Plitvičkih jezera. Međutim, voda ovde više ne teče kao što je nekad tekla, pa tako Taorska vrela nemaju više isti izgled kao pre. 

Svakako, Taorska vrela ne zaslužuju da budu zaboravljena, jer uprkos svim teškoćama, voda je pronašla svoj način da dalje ovde teče i na taj način učini da ovaj kraj i dalje pleni svojom lepotom i da preživi jedno od najlepših mesta u zemlji.

Kada dođete ovde, videćete dve vodenice, iako je ovde nekada bilo čak njih dvanaest, a vrhunac vas čeka tamo gde se nalazi jedna mala drvena kućica kod gornjeg dela vrela.

Danas snaga ovih vrela pokreće samo jednu vodenicu, koja i dan danas proizvodi najbolje brašno. Upravo na tom mestu putnici koji su se zatekli na Taorskim vrelima naprave pauzu, uživaju u nestvarnim krajolicima i stvaraju najlepše uspomene.

Idealno vreme za obilazak Taorskih vrela je od marta pa sve do kraja aprila. Tada je količina vode najveća, što Vam garantuje sigurno uživanje u ovom remek-delu prirode.


Za obilazak Taorskih vrela i starih vodenica treba preći stazu dugu 15 kilometara. Na taj podvig, koji se, zbog svoje lepote, svakako ucrta u pamćenje, godišnje se odluči oko petnaestak hiljada turista.

Srbiju DOŽIVI!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading