Ujedinjeni Arapski Emirati - odmor kao iz snova, ovo ne smete da propustite
Foto: Pixbay

Foto: Pixbay

 

Ujedinjeni Arapski Emirati su nezamislivi neboderi, veštačka ostrva u obliku palme, luksuzni hoteli i okruženje poput futurističkih romana. Ali ova pustinjska država nudi mnogo više. Da biste saznali za to, vredi otići na odmor u Ujedinjene Arapske Emirate.

Ujedinjeni Arapski Emirati na mapi

Ujedinjeni Arapski Emirati su država koja se nalazi na Bliskom Istoku, u Perzijskom i Omanskom zalivu. Do nedavno, pre samo 50 godina, to je bila siromašna pustinjska regija u koju turisti nisu imali razloga da dođu. Situacija se promenila kada su na području emirata otkrivena ogromna nalazišta nafte od kojih država ostvaruje neverovatnu dobit. Kao rezultat, došlo je do dinamičnog razvoja lokalne ekonomije i turizma.

Ujedinjeni Arapski Emirati jedna su od mlađih zemalja na svetu. Osnovana 1971. godine spajanjem sedam kneževina: Abu Dabija, Dubaija, Šardže, Ajmana, Um al Kuvejna, Ras al Hajme i Fudžejre. Savremeni emirati su jedna od najbrže razvijenih i najbogatijih zemalja na svetu.

Ujedinjeni Arapski Emirati - Dubai

Ujedinjeni Arapski Emirati - odmor kao iz snova, ovo ne smete da propustite

Foto: Pixbay

 

Dubai je jedan od najpopularnijih destinacija na svetu koji teži najboljem. Kao rezultat, ovde se nalaze najviše zgrade, najskuplji i luksuzni hoteli, najveći tržni centri i najveće (veštačko) ostrvo. Jedna od atrakcija Dubaija je ski staza Ski Dubai.

Kada planirate odmor u Dubaiju, vredi razmisliti o putovanju u džamiju Jumeirah - jednu od najvećih i jedinu otvorenu za turiste. Prekrasna struktura i završna obrada u srednjovekovnom Fatimidskom stilu čine zgradu impresivnim utiskom, posebno pri zalasku sunca.

Takođe bi trebalo da posetite pijacu u Deiri - jednom od najstarijih okruga Dubaija - podeljenom na četiri tematska dela - mestu gde se tradicija kombinuje sa modernošću.

Prvi deo je tržište zlata, gde možete kupiti praktično bilo koju vrstu nakita pregovarajući o ceni. Ovde se nude sve vrste dragog kamenja i metala, poput zlata, srebra, platine, dijamanata, smaragda, rubina, safira i drugih plemenitih metala.

Zauzvrat, na pijaci možete dobiti bilo koju vrstu ribe ili morskih plodova koji su dostupni u vodama Perzijskog zaliva. Na pijaci začina možete kupiti i lekovito bilje i sušeno voće. Začini su raspoređeni na razne načine, odajući utisak umetničke izložbe.

Četvrti deo bazara je tržište tekstila koje je najšarenije. Ovde možete pronaći tkanine u svim duginim bojama, glatke i vezene raznim uzorcima. Tamo nisu dostupna samo delikatna platna, već možete kupiti i razne vrste prostirki.

Jedna od atrakcija Dubaija je i Burj Khalifaest - najviša zgrada na svetu, sa 163 sprata i visokom 829 metara.

Ujedinjeni Arapski Emirati - odmor kao iz snova, ovo ne smete da propustite

Foto: Pixbay

 

Ujedinjeni Arapski Emirati - Abu Dabi

Ujedinjeni Arapski Emirati - odmor kao iz snova, ovo ne smete da propustite

Foto: Pixbay

 

Glavni grad, a ujedno i najvažniji deo Ujedinjenih Arapskih Emirata, gde vredi planirati odmor, je Abu Dabi. Zauzima više od 80 procenata. ukupna površina zemlje. I ovde se modernost prepliće sa tradicijom. S jedne strane, impresivni neboderi i superluksuzni hotel Emirates Palace, s druge strane, istorijska tvrđava Kasr Al Hosn i bogatstvo islamskih džamija, od kojih je najupečatljivija velika džamija Šeikh Zaied. Turistima su na raspolaganju i plaže, među kojima su posebno popularni Saadiiat i Korniče.

Ujedinjeni Arapski Emirati - Ras al Hajma

Ras al Hajma se smatra najživopisnijim emiratom smeštenim u severnom delu Arapskog poluostrva. Karakterišu ga široke peščane plaže na severozapadu, a na istoku planinski lanac Ru'us Al Jibal sa najvišim vrhom čitave arapske unije - Džebel Džais. Jedan od izvanrednih prirodnih fenomena je takođe prostrano pustinjsko područje sa crvenim peskom. Nezaboravno iskustvo očekuje one koji se odluče da dođu ovde na odmor.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading