mačka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Mačak Maks postao je doktor. Državni univerzitet Vermont čupavcu punog imena Maks Do dodelio je doktorat na području literature, a to je zaslužio svojom neprestanom prisutnošću na univerzitetskom kampusu i činjenicom da je omiljen među studentima. Uz to je vrlo vešt kad treba uloviti miša i spavati. Sve to izaziva pravo oduševljenje među ljudima, tako da su svi sa zadovoljstvom pozdravili odluku da se čupavcu dodeli akademska titula.

Godinama član fakultetske porodice

On je godinama član naše velike fakultetske porodice i uz zvučno predenje u znak odobravanja, dodeljujemo mu prestižnu titulu doktora literature, zajedno sa svim povlasticama koje ona donosi: mačjom metvicom, povlasticama na grebalici i mačjim toaletom - objavili su sa univerziteta.

Mačak nije učestvovao na subotnjoj svečanosti dodele diploma, no ona će mu biti data naknadno. Odnosno, njegovoj vlasnici.

Vodi dvostruki život

Ali, kako je došlo do toga da Maks postane (verovatno) jedini mačak s doktoratom na svetu?

Nekada je on bio divlje mače u gradu Fer Hejvenu u Vermontu. Onda ga je udomila Ešli Do, s kojom živi poslednjih pet godina. Kao i mnoge mačke, ima dvostruki život, no njegov je daleko zabavniji nego inače. Od šetnje do obližnjeg kampusa Kastlton, gde ga studenti nose u rancima, slikaju ga, maze se s njim... Jednom rečju, uživaju i oni i on.

Mačak je, naime, veoma umiljat, voli biti s ljudima i zbog toga je on mnogima važan deo svakodnevice. Ne jednom mačak je bio emocionalna uteha studentima koji su prolazili kroz teško razdoblje, tako da je njegova uloga prilično važna. On je postao pravi zaštitni znak tog mesta, neko ko je uvek u blizini i zbog toga je itekako zaslužio titulu koju je dobio.

Ne izlazi posle 17 časova

Idilu jedino kvare napuštene mačke iz susedstva, koje su ga jednom napale. Tu se Maks morao sam snaći, jer mu ljudi nisu mogli pomoći osim da u tom trenutku oteraju mačke od njega. Od tada ih on pomno izbegava i na oprezu je kada oseti da su mu u blizini.

Njegova vlasnica Ešli na kampusu je postavila znakove kojih se svi drže: ako Maksa ikada na tom prostoru vide nakon 17 sati, da ga dovedu kući. To oni i čine, tako da čupavac nikad nije izvan svog doma nakon što padne mrak.

Studenti ga stvarno znaju doneti na naš prag. Nekada me znaju i nazvati, jer sam napisala broj mobilnog telefona, pa me obaveste gde se nalazi. Sve dobro funkcioniše, a u svetlu doktorske titule mogu reći samo jedno - zaista je prilično zanimljivo biti njegova vlasnica - rekla je Ešli Do, prenosi Guardian.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading