RAZLOG JE NEVEROVATAN Evo zašto vam vaša mačka donosi mrtav plen pred vrata
Foto: Shutterstock

Svi volimo poklone, ipak vlasnici mačaka znaju da one imaju sasvim drugačiju ideju o tome šta se kvalifikuje kao poklon. Pa tako, ako ste nekada dobili mrtvu pticu, miša, igračku ili nasumični predmet zahvaljujući svom ljubimcu, verovatno se pitate šta to znači.

Ako ste se ikada bili zabrinuli zbog toga, nema potrebe jer postoji divan razlog zašto mačke ovo rade. Ova njihova navika potiče još od davnina i znači samo jedno - pokazivanje naklonosti vlasnicima na njima jedinstven način.

Darivanje mrtve životinje ili drugog plena od strane mačaka je savršeno prirodno ponašanje koje se ne može promeniti. Slično kao lavovi ili tigrovi, mačke su lovci u srcu! Pripitomljene pre 10.000 do 12.000 godina, one su zadržale svoj instinkt ubice, ali, koliko god to opasno zvučalo, one će vam svoj plen doneti kao dar ali i kao način da vas "nauče" o bitnosti ulova.

Takođe, možda i najbitnije za vlasnike ovih životinja, mrtav plen koji dobijete od svoje mačke znači i to da vas ona smatra kao deo svoje porodice.

Deo je i mačjeg instinkta

Ženke mačke uče svoje mlade kako da love da bi jele. Čak i bez mačića, mačji instinkt da podeli svoj ukusni obrok ostaje jak. Dakle, kada se vrate kod vas, držeći miša u ustima, to je zaista zato što vas vole i žele da se brinu o vama kao o članu svoje porodice.

Za mačke u zatvorenom prostoru ovakav plen je ograničen, ali one i dalje vole uzbuđenje koje im donosi ovakva jurnjava. Pa će vam tako, u kućnim uslovima ponosno doneti plen koji su "ulovili", čak i ako je to samo plišana životinja.

Osećaj ostaje isti - vaša mačka vas voli kao da ste njihov jedini član porodice.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading