pas čejser
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dokazano je da psi mogu pozitivno uticati na svoje vlasnike, a jedno od opštih uverenja je da psi mogu da prepoznaju ljudske kvalitete i da znaju kada ih neko laže.Istraživanje koje je sprovela Akiko Takaoka, istraživač sa Odseka Univerziteta psihologije, bavio se tom temom u Tokiju.

Tokom višegodišnjeg istraživačkog rada koji se bavi kognitivnim razvojem životinja, testirao je na nekoliko različitih načina ideju da psi znaju kada su prevareni i da se sećaju ljudi koji su ih prevarili. Ispostavilo se da je ta premisa tačna – ne samo to, već psi gube poverenje u osobu nakon što su prevareni. Jedan od tih eksperimenata je izgledao ovako: nekoliko činija hrane, dobrovoljac, psi.

Druga osoba je stavila ove prazne kontejnere, koje nisu mogli da vide dok im se nisu približili. Postupak je ponovljen nekoliko puta, a na kraju se ispostavilo da se psi sećaju ko ih je prevario. Kada je osoba ušla u prostoriju, većina je bila ravnodušna, a nekoliko pasa je bilo ljuto. Istovremeno, pokazali su naklonost prema onima koji ih nisu prevarili, piše National Geographic.

Druga studija, koju su sproveli naučnici sa Odeljenja za psihologiju Univerziteta Kjoto, pokazala je da oni mogu da razumeju da li se neko ponaša loše prema članovima njihove ljudske porodice i da će postupiti u skladu sa tim. Šta će uraditi zavisi od karaktera psa, ali razumeju šta se dešava. Psi su učestvovali u eksperimentu u pratnji svojih vlasnika i nekoliko volontera koje nisu poznavali. Imali su zadatak: neki su se lepo ponašali prema vlasnicima, a drugi su vikali na njih i ponašali se agresivno.

Kada su volonteri potom ponudili hranu psima, otkrili su nešto veoma zanimljivo. Oni koji su se dobro ponašali prema svojim vlasnicima nisu imali problema: psi su prihvatali njihove poslastice i maženje. Ali oni koji su bili grubi izazvali su negativnu reakciju: neki psi nisu hteli da prihvate kolačić, neki jesu, ali ni oni koji su ga uzeli nisu bili raspoloženi za dalje druženje i samo su se odselili.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Рашо

17.12.2023 08:24

Својим схватањем о псу човек много говори о себи. Пас је слепо послушан и због тога га човек уздиже на ниво који му не припада. Најгори злочинац ће имати највеће поверење свог пса и за његову љубав пад ће да убије најбољег човека. То пса као врсту потпуно деградира. Са друге стране мачку никада неће натерати или "наговорити" да учини било шта против своје воље! Због тих особина псе не сматрам племенитим и вредним а мачке веома поштујем!