SPREMALI IH ZA RAŽNJIĆE I KOBASICE Hiljade mačaka policija spasila od klanja
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nakon dojave aktivista za prava životinja, policajci iz Džangjiaganga, u istočnoj kineskoj provinciji Điangsu, presreli su vozilo koje je koristilo za prevoz uhvaćenih mačaka. Bez intervencije aktivista, uhvaćene mačke bi verovatno bile ubijene i poslate na jug zemlje gde bi se od njihovog mesa napravili ražnjići od svinjetine i jagnjetine, kao i kobasice.

Spasene mačke su smestili u obližnji azil. Ljudi koji su bili umešani u ovu trgovinu mogli su da zarade oko 20.500 dolara. Izveštaj ne spominje da li je neko uhapšen, niti da li se radilo o mačkama lutalicama ili kućnim ljubimcima.

Ovaj događaj je izazvao novi talas zabrinutosti zbog prava životinja i bezbednosti hrane na kineskim društvenim medijima. Mnogi su pozvali na veću kontrolu vlasti.

Prema dostupnim izvorima, u Kini se godišnje ubije oko 30 miliona mačaka. Ova brojka je alarmantna i izaziva veliku zabrinutost među ljubiteljima životinja i aktivistima za prava životinja širom sveta. Važno je napomenuti da se situacija menja, jer neki gradovi u Kini počinju da zabranjuju konzumaciju mesa pasa i mačaka.

U Kini, mačke se ubijaju iz nekoliko razloga. Jedan od glavnih razloga je nezakonita trgovina mesom. Meso mačaka se prodaje kao svinjetina ili jagnjetina. Ova praksa je posebno rasprostranjena na jugu zemlje, gde se od mesa mačaka prave ražnjići i kobasice.

Drugi razlog je nedostatak opšteg zakona koji se odnosi na zlostavljanje kućnih ljubimaca, uključujući pse i mačke lutalice. Iako Kina ima zakone koji reguliraju i štite stoku i ugrožene životinje, nema  zakona koji se odnosi na zlostavljanje kućnih ljubimaca.

Također, postoji sve veći otpor prema godišnjem festivalu mesa pasa u Julinu, u zapadnoj autonomnoj regiji Guangsi. Ovaj festival je izazvao veliku kontroverzu i kritike zbog nehumanog tretmana životinja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading