Postoji razlog: Zbog čega su mačke agresivne prema psima?
Foto: Pet Mondo

One imaju običaj da ih jure i napadaju bez većeg povoda. Samim tim impulsivno donošenje umiljatog šteneta u kuću u kojoj već imate jednu mačku, može da se završi neslavno po njega. Velike su šanse da ga vaša mačka neće s oduševljenjem prihvatiti i štaviše da će ga napadati.

Ali, šta to navodi mačke da budu zle prema psima?

Mačke su teritorijalne životinje i mogu biti veoma agresivne kada je u pitanju zaštita prostora koji smatraju svojim. Zapravo, one mogu da napadnu bilo koju životinju koja ugrozi njihov prostor. S druge strane, mačke se često osećaju ugroženo u odnosu na pse, zbog svoje veličine. Ali, budući da ćete želeti da zadržite svoje štene, verovatno ćete se zapitati da li postoji način da pomognete svojim ljubimcima da se slože.

Razumevanje odnosa između mačaka i pasa

Generacijama unazad psi i mačke žive pod istim krovovima u ljudskim domovima. Iako su obe životinje umiljate na svoj način, one ne mogu biti različitije. Svaka vrsta ima svoje potrebe, načine pokazivanja naklonosti i shvatanja situacija. Razumevanje ovih razlika je ključno za otkrivanje kako se nositi sa njima. Naime, mačke i psi su prirodni neprijatelji. Oni dolaze iz različitih porodica, pri čemu mačke love male životinje poput glodara i ptica, a psi nešto veće kao što su zečevi i veverice. Dok mačke vrebaju svoj plen iz daljine, psi ga uglavnom jure. Zbog svojih predatorskih instinkta, psi i mačke su predodređeni da se sukobljavaju jedni s drugima. Međutim, to ne znači da ne mogu u miru da žive pod istim krovom. Najveće šanse da postanu prijatelji mačke i psi imaju ako se oboje udome vrlo mladi u isto vreme.

Glavi razlog mačijeg agresivnog ponašanja

U zavisnosti od temperamenta mačke, šanse su da će ona napasti štene kako bi zaštitila svoju teritoriju. Ona neće biti zadovoljna time da još neko dobija vašu pažnju i postaviće se dominantno nad njim. Ujedaće ga, grebati i siktati na njega kako bi pokazala svoju superiornost. Takođe, ako je reč o većoj rasi psa, nevezano za to što je mlad, mačka bi iz straha mogla da ga napada. Osim toga, štenci znaju da budu vrlo razigrani, dok su mačke te koje vole svoj mir i tišinu, pa bi razlog za agresiju moglo da bude ometanje od strane šteneta. I na kraju, ali ne i najmanje važno mačka bi vaše štene mogla da vidi kao savršen „plen“ na kom može da vežba svoje veštine lova.

Ali, ako mačka i pas imaju svoj lični prostor u vašem domu i ne ugrožavaju jedno drugo, postoje šanse da će prihvatiti jedno drugo. Takođe i vi u celoj priči igrate važnu ulogu, jer ne biste smeli da zapostavite svoju ljubimicu iz prostog razloga što je štene tako neodoljivo i ljupko.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading