Postoji razlog: Evo zbog čega mačke vole ribu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Mačke su zavolele ribu kada su počele da žive sa ljudima. Kada su mačke prvi put namamljene u domove starih Egipćana, kao mamac korišćena je riba. Zbog ove koevolucije sa ljudima, mačke su naučile da lako mogu da dođu do ribe, a da ne moraju aktivno da je love.

Mačke su oportuniste. Nije tajna da mačke koriste bilo koji izvor hrane koji im je dostupan u okolini. To se odnosi na hranu koju im ljudi daju, koju mogu same da ulove ili pronađu. Samim tim, jednom kada je mačka otkrila ukus ribe i shvatila da nju često može sebi da obezbedi na različite načine, ona neće propustiti priliku da je jede.

Mačke privlači jak miris ribe. Čulo ukusa mačaka je znatno jače od našeg, ali je ono ograničeno u pogledu prepoznavanja određenih stvari poput onih koje su slatke. Međutim, njihov njuh je još razvijeniji u odnosu na ljudski i riba ih baš zbog svog mirisa neverovatno privlači.

Koje vrste ribe je poželjno davati mački?

U principu mačke mogu da jedu sve vrste ribe ako nisu na nju alergične. Među njima najpreporučljivije je da konzumiraju tunjevinu i losos, budući da je ova riba najbolji izvor omega 3 masnih kiselina. Međutim, ove vrste u sebi imaju i visok sadržaj žive. Bakalar, iverak i halibut su u tom pogledu bezbednija opcija za mačke jer imaju manje žive u sebi. Takođe, trebalo bi da imate na umu da riba u konzervi ima u sebi visok procenat natrijuma, koji nije dobar za mačke, zbog čega bi im takvu ribu trebalo ređe davati.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading