OPREZ! Opasna bolest koja se širi kao požar među kućnim ljubimcima može biti smrtonosna
Foto: Shutterstock/Schutterstock

 

Zahvaljujući redovnoj vakcinaciji ova bolest je u svetu skoro iskorenjena, ali, nažalost, u poslednjih godinu dana u Srbiji se povećao broj obolelih pasa zbog neznanja vlasnika i zanemarivanja vakcina za pse. Pošto je bolest uzrokovana virusom koji ima sposobnost mutiranja, postoji mogućnost da pas oboli od nekog soja protiv kojeg nije vakcinisan.

Najčešći simptomi

Bolest počinje naglo, životinja je bezvoljna, odbija hranu i vodu, često i povraća. Često se javlja proliv koji može postati krvav, specifičnog mirisa. Sve to je praćeno i visokom temperaturom. Parvo brzo napreduje, smrtnost je jako velika i uspešnost lečenja u velikoj meri zavisi od pravovremenog odlaska veterinaru i što ranijem lečenju.

OPREZ! Opasna bolest koja se širi kao požar među kućnim ljubimcima može biti smrtonosna

Schutterstock

 

 

Kako dolazi do zaraze

Od parva mogu oboleti i odrasli psi i vakcinisani psi, koji najčešće obole od asimptomatskog oblika. S obzirom da zaraženi pas izbacuje u izmetu ogromne količine virusa, a virus dugo preživljava, često je nemoguće u potpunosti iskoreniti bolest. Stoga je od najveće važnosti da vlasnici redovno kupe izmet ljubimaca. Virus se takođe izlučuje mokraćom i pljuvačkom, pa ga možete doneti kući na cipelama, rukama, čak i na auto-gumama te zato pas može oboleti čak i ako nikad ne napušta dvorište.

Šta preduzeti

Budući da lek ne postoji, potrebna je hospitalizacija, a lečenje uključuje:

*Intravenske tečnosti (kap po kap) za lečenje šoka i dehidratacije

*Lekovi protiv bolova

*Transfuzija plazme i / ili transfuziju krvi radi zamene proteina i ćelija

*Antibiotici za lečenje ili sprečavanje sekundarnih infekcija kao rezultat efekata parvovirusne infekcije

*Hranjenje cevčicom

Životinja može biti hospitalizovana do sedam dana u nekim malo težim slučajevima, ali u većini slučajeva tri do pet dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading