MAČKAMA JE MIRIS PREZIME Evo zašto se naše ljubimice češu o druge mačke ili vlasnike
Foto: Shutterstock

Ukoliko u domu imate više od jedne mačke, primetićete kako se često češu jedna o drugu, trljaju ili ližu. Tako mačke miris ostavljaju na drugim ukućanima. Ukoliko primetite da vaša maca ima običaj da se trlja glavom o vas, možete da osmislite nežan i pažljiv način da joj uzvratite. Pratite kako će da odreaguje, mada će najverovatnije da vam uzvrati nežnost.

PRIPADNOST GRUPI

Mačkama su mirisi nešto poput prezimena kod ljudi - predstavljaju pripadnost grupi koju čine svi ukućani s kojima dele životni prostor. To je svojevrsni socijalni lepak koji sve drži na okupu. I to je ono što doprinosi njihovoj relaksiranosti i udobnosti. Ukoliko mačke nikada ne prilaze jedna drugoj, vrlo je verovatno da će do kraja života samo koegzistirati u domu, bez čvrste veze ili prijateljstva. To će značiti i da im u domu nije prijatno i da bi više volele da su same. Često može dolaziti i do tuča, do grebanja nameštaja i uriniranja u domu kao znak uspostavljanja dominacije.

MAČKAMA JE MIRIS PREZIME Evo zašto se naše ljubimice češu o druge mačke ili vlasnike

Foto: Shutterstock

 

SJEDINJUJE MIRISE UKUĆANA

U domu u kojem se nekoliko mačaka dobro slaže nije retkost da će jedna preuzeti ulogu glavnog socijalizatora - onog koji će telom prenositi i sjedinjavati mirise ukućana. Ova mačka uvek će se prijateljski očešati o druge životinje i vlasnike, i tako jačati porodične veze i pripadnost. Čak i lavovi to rade. Oni se, na primer, trljaju glavom o pripadnike svog čopora radi uspostavljanja dinamičnih porodičnih odnosa, što je znak samopouzdanja i otvorenosti.

MAČKAMA JE MIRIS PREZIME Evo zašto se naše ljubimice češu o druge mačke ili vlasnike

Foto: Shutterstock

 

DELJENJE ČETKE

I vi možete na sebe preuzeti ovu ulogu ako primetite da macama nedostaje bliskosti. Najjednostavniji način da to učinite jeste da svoje mace svakodnevno četkate istom četkom. Osim što ćete im pričiniti zadovoljstvo, tako ćete jačati njihovo prijateljstvo.

Kad nova maca dođe u dom, dajte joj da dobro onjuši četku drugih ukućana. Svakog dana mačke četkajte tri ili četiri puta dnevno, nekoliko puta duž celog tela. Menjajte redosled koja će maca prva dobiti svoju turu češkanja i četkanja. Kad se trljaju o nas ili druge životinje, mace to čine glavom, vratom i ramenima.  Ako je mačka izrazito druželjubiva, trljaće se glavom o svakoga koga upozna, a ponekad to može da bude i način da skrene pažnju na sebe.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading