ČITANJE SIMBOLA Kako naš ljubimac formira memoriju i na koji način mu radi mozak
Foto: Shutterstock

Kao da pas tumači signal, možda od količine svetlosti ili nekog drugog osećaja koji mu govori koliko ima sati. Mogu li psi, ili druge životinje, zaista da razumeju vreme onako kako mi to činimo?

PODSVESNA I DEKLARATIVNA MEMORIJA

Ovo je tema o kojoj se žustro debatuje u istraživanju životinja, kaže kognitivni naučnik Loki Stjuart, direktor istraživačkog rada u Dognišinu, društvu koje istražuje inteligenciju pasa.

Njih zanimaju načini na koje životinje formiraju memoriju, uglavnom zbog toga što nam to pomaže da razumemo na koji način radi naš mozak. Istraživači često dele dugoročnu memoriju u dve kategorije. Postoji implicitna memorija, podsvesno pamćenje, koje koristimo da izvedemo zadatke koje smo naučili i ponovili mnogo puta (vezivanje pertli ili vožnja bicikla). A postoji i deklarativna memorija u kojoj čuvamo lična iskustva i činjenične informacije koje čine našu životnu priču.

ČITANJE SIMBOLA Kako naš ljubimac formira memoriju i na koji način mu radi mozak

Foto: Shutterstock

 

MENTALNO PUTOVANJE KROZ VREME

Životinje imaju implicitnu memoriju, koja se koristi za učenje pokušavanjem i grešenjem, odnosno uslovne reflekse. Ali još uvek postoje nejasnoće u vezi s tim da li životinje imaju deklarativnu memoriju. Istraživači su zainteresovani da shvate da li životinje imaju ono što je poznato kao epizodna memorija, ili sposobnost da se prisete informacija u kontekstu prošlih događaja, kao što je šta se dešavalo, gde i kada se desilo. Stjuart je ovu sposobnost razmišljanja o prošlosti i njenog ponovnog proživljavanja opisao kao vrstu mentalnog putovanja kroz vreme.

ČITANJE SIMBOLA Kako naš ljubimac formira memoriju i na koji način mu radi mozak

Foto: Shutterstock

 

SEĆANJA SU VARLJIVA

I dok postoji mnogo dokaza da se psi sećaju ljudi i događaja, pitanje da li mogu da putuju unazad kroz vreme u svesti još je otvoreno. To je zbog toga što je čovekov najbolji prijatelj zapostavljen kada se radi o laboratorijskim eksperimentima. Dugo vremena su naučnici mislili da, pošto su psi pripitomljeni, ne mogu da dokažu ništa o tome kako se prirodne vrste ponašaju. Tek je u poslednjih 15 godina počelo detaljnije istraživanje uma pasa. Dakle, da li psi znaju koliko ima sati - možda, ali to zaista ne znamo. Ali postoje neke zanimljive ideje u vezi s tim. 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading