ZAŠTO SU BUNDEVE DOBRE ZA PSE Zdravstvene prednosti zbog kojih obavezno treba uključiti bundevu u ishranu ljubimaca
Foto: Shutterstock

Sadrži esencijalne mikronutrijente i vlakna koje ga čine veoma hranljivom poslasticom.

Bundeva takođe pomaže u uklanjanju viška vode iz digestivnog trakta psa. Proverite kako bundeva može da pomogne u opštem zdravlju vašeg psa ili da bude korisno sredstvo u lečenju akutnih problema sa varenjem ili kožom.

1. Bundeva je bogata hranljivim sastojcima

Bundeve imaju malo kalorija, ali su bogate mnoštvom esencijalnih vitamina i minerala. Bundeva, narandžasta lepotica kakva jeste, sadrži visoku koncentraciju vitamina A (beta-karoten). Takođe sadrži mnogo kalijuma, koji pomaže u regulisanju krvnog pritiska, poboljšava zdravlje mišića i pomaže u metabolizmu. Takođe sadrži manje količine raznih zdravih hranljivih materija, uključujući vitamin C, gvožđe, fosfor, magnezijum i folat, da spomenemo samo neke. Naravno, konzervisana bundeva za pse je odlična alternativa ako nemate svežu bundevu pri ruci.

2. Bundeva je dobra za oči 

Vitamin A je neophodan za zdravlje vaših očiju, i nije ništa drugačije kada je u pitanju vaš pas. Vitamin A promoviše zdravlje očiju i razvoj noćnog slepila i drugih degeneracija oka. Pošto je vitamin A rastvorljiv u mastima, pire od bundeve za pse sa malo zdravog ulja učiniće da hranljivi sastojci budu još snažniji. 

3. Bundeve jačaju imunitet

Vitamin C je sastavni deo imunološkog zdravlja u celom svetu. Kada se kombinuje sa vitaminom A (beta-karoten), E i drugim antioksidansima može pomoći u sprečavanju razvoja određenih karcinoma. Antioksidansi pomažu u uništavanju slobodnih radikala, ili "oksidanata" u sistemu vašeg ljubimca. Dok su oksidanti prirodni deo svačijeg imunološkog sistema, previše oksidansa može doprineti nastanku raka i oštetiti telo.

Pojačajte imuni sistem vašeg ljubimca uključivanjem svežih izvora antioksidanata, poput onih u bundevi.

4. Bundeve hidriraju kožu i dlaku

Brojni hranljivi sastojci u bundevi, uključujući vitamin A i cink, poboljšavaju kožu i dlaku vašeg ljubimca. Visok sadržaj vode u mesu bundeve takođe doprinosi gipkoj koži i sjajnoj dlaki. Možete čak i probati bundevu za pse sa alergijama. Hranjive materije i vlaga mogu pomoći u smirivanju upale i bržem zaceljivanju oštećene kože, dok probavni podsticaj može pomoći da se podrži imuni sistem vašeg psa i spreči neke od reakcija na prvom mestu.

5. Bundeva podstiče pravilno varenje

Znak dobrog zdravlja vašeg psa se može videti kroz stolicu vašeg psa.

Tvrde stolice opterećuju creva vašeg psa. Dodavanje malo bundeve u ishranu vašeg psa obezbeđuje neophodan izvor vlakana koji će vašem psu omogućiti da lako i izleči zatvor. Bundeva za uznemireni stomak psa ima toliko prednosti. Pošto psi mogu dobiti refluks kiseline, dodavanje pirea od bundeve za pse kroz njihovu ishranu je savršeno za kontrolu zatvora i dijareje.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading