MJAU, MJAU Šta sve treba da znate kad uzimate mačku za ljubimca
Foto: Shutterstock

Širom sveta ima oko 200 miliona mačaka kućnih ljubimaca, više nego pasa. Prema informacijama sa sajta Nacionalne geografije, mačke žive u 38 odsto domaćinstava u Kanadi, u 25,4 odsto američkih domaćinstava i 25 odsto evropskih.

Važno je upoznati potrebe i način života mačke pre nego što se odlučite da je uzmete za ljubimca.

Nisu životinje čopora

Za razliku od pasa, mace su solidarne, ne žive u grupi (osim lavova), tako da ne očekujte privrženost. I one mogu pokazivati privrženost kao pas, ali im je važno da neko vreme budu same. Nemojte ih uznemiravati kada spavaju, iako to često rade.

MJAU, MJAU Šta sve treba da znate kad uzimate mačku za ljubimca

Foto: Shutterstock

 

Označavanje teritorije

Kada dođete s posla, maca vam se mota oko nogu, a pomislite da nešto želi. Kada mačka telom dodiruje nameštaj, ona to radi da bi označila teritoriju. Ali kad to rade na ljudima, tako prebacuje svoj miris na vašu kožu i istovremeno prebacuje vaš na dlaku.

Predenje nije uvek znak sreće

Kada mačka prede, ne znači da je srećna. Možete imati i bolesne ili povređene mačke koje će takođe presti. Mačke ne znaju na koji način da traže pomoć, pa rade ono što znaju - predu.

Pogledajte je u oči

Mačke izražavaju stavove i osećanja licem. Mnogi ne obraćaju pažnju na to jer misle da se tako ne mogu izraziti. Međutim, ukoliko počnete da obraćate pažnju, videćete kada su im mišići lica bolno napeti. A kad su srećne, onda su im i mišići lica opušteni.

MJAU, MJAU Šta sve treba da znate kad uzimate mačku za ljubimca

Foto: Shutterstock

 

Vole da se pohvale

Vrlo često mace vole da se pohvale svojim ulovom. Vaša grabljivica možda želi da podeli plen s vama da bi vam zahvalila što je hranite ili da vam do znanja da vas smatra prijateljem. Ne kažnjavajte mačku zbog toga jer je to deo njene prirode.

MJAU, MJAU Šta sve treba da znate kad uzimate mačku za ljubimca

Foto: Shutterstock

 

Šta im je potrebno

Pored posuda za hranu i vodu, neophodna je posuda za toalet, grebalice, penjalice i različite igračke. Posuda za hranu bi trebalo da je uvek na istom mestu, lako dostupna i da maca može neometano da jede. Bilo bi dobro da postoje posebne posude za suvu i vlažnu hranu. Posude za vodu bi trebalo da budu u drugom delu prostorije. Posude za vodu bi trebalo da budu dovoljno velike, tako da maca kada pije ne dodiruje brkovima ivice posude. Možete ponuditi i poslastice - različite sosiće, keksiće i slično.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading