I KUCE BOLI STOMAK Sprečite da vaš ljubimac pati od bolova u stomaku
Foto: Shutterstock

Stomačne tegobe kod pasa mogu biti i znak ozbiljnih oboljenja.

Evo kako da prepoznate simptome.

Nepravilna ishrana

Najčešće se javlja nadutost stomaka i učestali gasovi.Ishrana koja ima žitarice može dovesti do gasova, ali i hrana koju pas ne jede često, a koja nam je ostala posle obroka.Pošto su ostaci naše hrane psima previše masni, začinjeni ili psi ne bi trebalo da ih jedu, poteškoće s varenjem su neizbežne.

I KUCE BOLI STOMAK Sprečite da vaš ljubimac pati od bolova u stomaku

Foto: Shutterstock

 

Stres kao okidač

Ako je psu rep podvijen između nogu, pogrbljen je, s priljubljenim ušima, drhti i neprestano liže nos - vrlo verovatno je izložen stresu.Možete mu pomoći tako što ćete se držati rutine, potpomoći socijalizaciju, priuštiti mu više igre i ponuditi mu odgovarajuću hranu.

Nagla promena hrane

To može da izazove promene u strukturi i izgledu stolice, pa uvođenje nove hrane treba da bude postepeno.Prvih dana (1-3. dan) pomešajte 1/4 nove hrane sa 3/4 hrane koju već dajete psu, zatim od 4. do 6. dana psu dajte po polovinu nove i stare hrane, od 7. do 9. dana povećajte količinu nove hrane (3/4 nove i 1/4 stare hrane) pa od 10. dana sasvim bi trebalo preći na novu hranu.

Infekcija

Virusi i bakterije ulaze u telo vašeg ljubimca kroz usta, a dobre bakterije su prisutne počevši od usta i protežu se kroz njegov ceo gastrointestinalni trakt. Dobre bakterije čuvaju primarni imuni sistem psa i veterinari često preporučuju probiotike za kućne ljubimce, koji pomažu u smanjenju svih upala u telu psa i smanjuju njihovu podložnost hroničnim bolestima.

Torzija želuca

Pored nepravilne ishrane, ako pas brzo i halapljivo jede, unosi prevelike količine hrane i vode, guta vazduh i fizički je aktivan odmah nakon obroka, može doći do uvrtanja želuca.Potrebno je odmah reagovati jer ishod može biti fatalan.

Simptomi probavnih smetnji kod psa su:

- Povraćanje

- Proliv ili mekana stolica

- Gubitak telesne mase

- Promena apetita

- Nadutost

- Glasan zvuk rada creva

- Iznenadna neaktivnost ili depresija

Najčešći uzroci probavnih poremećaja su:

- Prehrambeni

- Upala

- Infekcija

- Stres

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading