UPOZORENJE VETERINARA Ovih devet namirnica nikada nemojte davati vašem psu,jer može doći do smrtnog ishoda
Foto: Shutterstock

Veterinari su identifikovali devet namirnica koje su otrovne za naše pseće prijatelje.Od čokolade do luka, postoji prilično duga lista koju treba imati na umu.Ovde navodimo hranu koja je opasna za vašeg ljubimca...

Luk, beli luk i vlašac

Porodica luka, bilo da je sirova ili kuvana, posebno je toksična za pse i može izazvati gastrointestinalnu iritaciju i oštećenje crvenih krvnih zrnaca.Znaci bolesti nisu uvek očigledni i mogu se javiti nekoliko dana kasnije.

Avokado

Popularno voće, poreklom iz Amerike, sadrži supstancu zvanu persin koja može izazvati povraćanje i dijareju kod pasa.

Alkohol

Alkohol ima ogroman uticaj na pse čak i u malim dozama. Supstanca ne samo da izaziva intoksikaciju kao kod ljudi, već može dovesti do bolesti, dijareje, pa čak i oštećenja centralnog nervnog sistema kod pasa.

Kukuruz u klipu

Uprkos činjenici da psi redovno vare kukuruz, stručnjaci veruju da klip može da izazove začepljenje creva vašeg psa.

Čokolada

Čokolada je podjednako primamljiva za pse kao i za ljude. Ali pazite, slatka poslastica može biti veoma štetna za naše krznene prijatelje.   To je zato što čokolada sadrži stimulans zvan teobromin koji je toksičan za pse i može izazvati zatajenje bubrega.

Makadamski oraščić

Orašasti plodovi makadamije sadrže toksin koji može uticati na mišiće i nervni sistem vašeg psa, što dovodi do slabosti, otečenih udova i dahtanja.

Veštački zaslađivač (ksilitol)

Slatke poslastice, žvakaće gume i pića bez šećera često uključuju veštački zaslađivač koji se zove ksilitol. Zaslađivač se ponekad nalazi u puteru od kikirikija, pa je važno da proverite etiketu pre nego što ovo upotrebite kao poslasticu. Ako vaš pas probavi jednu od ovih zaslađenih namirnica, može doći do hipoglikemije koja je povezana sa zatajenjem jetre i poremećajima zgrušavanja krvi.

Grožđe i suvo grožđe

Suvo grožđe se nalazi u mnogim namirnicama koje volimo da jedemo kao što su kolači, keksi i žitarice i mogu biti štetnije za naše pse nego što mislimo.Iako je aktivni sastojak koji izaziva toksin nepoznat, i grožđe i suvo grožđe mogu izazvati ozbiljno oštećenje jetre i otkazivanje bubrega.

Kuvane kosti

Odlično je dati svom psu sirovu nekuvanu kost za žvakanje, ali izbegavajte kuvane kosti po svaku cenu. Oni se lako mogu poseći i u velikim količinama izazvati zatvor ili, u najgorem slučaju, perforaciju creva koja može biti fatalna.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading