STRUČNJACI SAVETUJU Nećete imati problema sa snom ako ovo jedete pred spavanje
Foto: Shutterstock

Potreban nam je dobar san,da bismo bili što produktivniji tokom dana.

Možda mislite da ste isprobali svaki trik, ali stručnjaci kažu da ono što jedete takođe može imati uticaja na to da li ćete lako zaspati.

Smernice svetske zdravstvene organizacije navode da ne bi trebalo da jedete količinski velike obroke, blizu vremena za spavanje, jer to može poremetiti vaš san.

Pomoći će vam ako večerate ranije, kao i dodavanje proteina vašoj ishrani,s obzirom na to da proteini pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, kažu stručnjaci.

Namirnice koje biste mogli da uključite u svoju ishranu, sa visokim sadržajem proteina uključuju:

posno meso
piletina
ćuretina
riba
jaja
tofu
pasulj i mahunarke
orasi

Dok proteinski šejkovi i jogurti sa visokim sadržajem proteina, mogu biti lak način da povećate nivo proteina, budite oprezni s njima, jer takođe mogu da sadrže kofein i velike količine šećera.

Stručnjaci su objasnili:

- Proteini pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi tokom spavanja i prebacuju telo sa alarmnog ciklusa adrenalina na režim odmora i varenja, dok složeni ugljeni hidrati povećavaju dostupnost triptofana u krvotoku.

Triptofan je aminokiselina koju telo koristi za proizvodnju serotonina i melatonina, koji izazivaju san, opuštajućih neurotransmitera koji usporavaju nervni saobraćaj i zaustavljaju zujanje mozga - navode stručnjaci.

Oni su ranije otkrili da su namirnice kao što su humus, bademi i orasi baš one koje će vam pomoći da zadremate i da su bogate proteinima.

Lekar iz oblasti psihijatrije i medicine spavanja, Aleks Dimitru, rekao je da ako se budite usred noći, to bi moglo biti zato što ste još uvek gladni.

Predložio je da svom obroku dodate humus, jer je odličan izvor triptofana, koji telo koristi za stvaranje melatonina i serotonina.

- Melatonin pomaže u regulisanju ciklusa spavanja i buđenja, a smatra se da serotonin pomaže u regulisanju apetita, sna, raspoloženja i bola - dodao je on.

Aleks je takođe objasnio da bademi sadrže triptofan i magnezijum, koji pomažu u prirodnom smanjenju mišićne i nervne funkcije, a istovremeno stabilizuju vaš srčani ritam, rekao je Aleks.

Ako ne volite da jedete orahe, onda je rekao da će i bademov puter imati isti efekat.

- Namažite ga na krekere, bananu ili parče tosta kada vas kasno noću uhvati želja za hranom. Ipak, pazite da ne preterate i "držite kašičicu ispod supene kašike", kako se ne biste osećali previše siti, pre nego što pokušate da se odmorite - dodao je on.

Aleks je rekao da ako bademi nisu za vas, onda biste mogli da probate orahe, jer sadrže nekoliko jedinjenja koja pomažu u boljem spavanju noću, kao što su melatonin, serotonin i magnezijum.

- Orasi su fantastični kada se iseckaju i dodaju u svežu salatu, kao preliv na žitarice ili jogurt, ili sami kao hrskava alternativa čipsu ili nezdravim orašastim plodovima - dodao je on.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading