MOGU IZAZVATI OZBILJNE ZDRAVSTVENE PROBLEME Krpelji i buve nisu samo opasnost po ljude već i za vaše ljubimce
Foto: Shutterstock

Dolaskom proleća, dolaze i oni - buve i krpelji, koji izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme ljubimcima. Buve su tamnosmeđe boje, veličine oko milimetar-dva i mogu da žive od sedam do 14 dana. Samo desetina buva nalazi se na domaćinu, dok je devet desetina u tepisima, nameštaju ili na mestu gde leži ljubimac. Buve se na psu najčešće nalaze na vratu i leđima. Gustim češljem prođite što dublje kroz dlaku, istresite na beli papir i nakapajte vodom crne tačke koje su ispale. Oko tački koje su izmet buva nastaće crveni krugovi, odnosno posisana krv.

MOGU IZAZVATI OZBILJNE ZDRAVSTVENE PROBLEME Krpelji i buve nisu samo opasnost po ljude već i za vaše ljubimce

Foto: Shutterstock

 

Najbolja prevencija

Svakodnevno usisavajte mesta gde ljubimci provode najviše vremena, perite krevete i prostirke vrućom vodom. Travu šišajte redovno, a lišće i grane čistite. Koristite najubojitije oružje (antiektoparazitike) tokom čitave godine. Svaka pauza u tretmanu, makar mesec ili dva, dovodi do pojave buva i poništava vaše napore. Odaberite neki od preparata protiv buva - ogrlicu, spot-on preparat za ukapavanje na kožu ili oralni tretman.

Krpelji su stalno prisutni, radijus kretanja im je nekoliko metara u toku života i vrebaju zakačeni na stabljiku ili list biljke.

Kako deluju

Kada se zakači za ljubimca, ubrizgava pljuvačku s kojom u krvotok budu ubrizgani i paraziti, mikroorganizmi i virusi. Zaraženi krpelji mogu da prenesu potencijalno smrtonosne bolesti 24 sata od ujeda - anaplazmoza, lajmska bolest, babezioza i erlihioza. Simptomi ujeda često se ne identifikuju odmah.

Pregledajte ljubimca svaki dan

Preporučuje se da posle šetnje u šumi ili u parku pregledate ljubimca - najčešće se nakače za glavu, vrat i u preponskom delu zadnjih i prednjih nogu. Postoje sredstva za zaštitu: šamponi, sprejevi, ampule, ogrlice...

MOGU IZAZVATI OZBILJNE ZDRAVSTVENE PROBLEME Krpelji i buve nisu samo opasnost po ljude već i za vaše ljubimce

Foto: Shutterstock

 

Šta raditi kad ujede

Ne stavljajte alkohol, sapunicu, ulje, benzin. Stavite higijenske rukavice, uzmite pincetu i pokušajte da ga uhvatite. Malo povučete nagore i polako izvlačite iz kože. Ne gnječite i ne kidajte telo krpelja. Ako ga ne odstranite u celosti, obratite se veterinaru. Posle toga mesto uboda dezinfikujte. Postojaće otok koji će nestati, pa ispratite ponašanje psa - visoka temperatura, apatija, nedostatak apetita, bleda sluzokoža, javite se veterinaru. U odmaklim stadijumima ljubimac može da ugine u roku od sedam dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading