OVO SIGURNO NISTE ZNALI Vaš kućni ljubimac može da razlikuje strane jezike
Foto: Shutterstock

Studiju je vodila Laura V. Cuaia sa Univerziteta Eotvos Lorand u Budimpešti, koja se doselila iz Meksika pre nekoliko godina, dovodeći sa sobom svog psa Kun-kuna.

- Pitala sam se da li je Kun-kun primetio da ljudi u Budimpešti govore drugačijim jezikom - rekla je ona.

- U istraživanju smo prvi put otkrili da mozak, koji nije ljudski, može razlikovati jezike. U svom suživotu sa ljudima, psi prihvataju slušne obrasce jezika kojem su izloženi - rekao je Raul Hernandez-Perez, koautor studije.

Tokom eksperimenta, Kun-kun i drugi su bili podvrgnuti skeniranju mozga.

Svi psi su ranije od svojih vlasnika čuli samo jedan od dva jezika - mađarski ili španski, što je omogućilo istraživačima da uporede kako je njihov mozak reagovao na veoma poznati jezik i na potpuno nepoznat jezik.


Psi su slušali odlomke iz priče na španskom i mađarskom jeziku.

Kada su upoređivali reakcije mozga, istraživači su pronašli različite obrasce aktivnosti u primarnom slušnom korteksu mozga pasa, što ukazuje na to da oni mogu razlikovati između govora i ne-govora.

U njihovom sekundarnom slušnom korteksu koji analizira složene zvukove, mozak pasa proizvodi različite obrasce aktivnosti kada čuju poznati jezik i nepoznat jezik. Što su psi bili stariji, njihov mozak je bolje razlikovao dva jezika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading