ŠTA AKO LJUBIMAC BULJI U EKRAN Evo šta se dešava u glavi psa dok gleda televiziju
Foto: Shutterstock

Istraživanje je otkrilo da domaći psi preferiraju određene slike i video-zapise. I to ne samo da vole gledanje drugih pasa, već ih privlači i zvuk, otkriva magazin "Pas". Omiljeni zvuci uključuju lajanje i cviljenje, ljude koji im daju naredbe i pohvale te buku igračaka.

Interaktivni gledaoci

Međutim, način na koji psi gledaju televiziju veoma se razlikuje od onog kod ljudi. Umesto da mirno sede, ljubimci će često prilaziti ekranu da bi ga bolje pogledali i više puta hodati između svog vlasnika i televizora. Oni su u suštini nervozni, interaktivni gledaoci.

Oči pasa su takođe osetljivije na kretanje i veterinari sumnjaju da je poboljšana stopa treperenja koja je nastala usled prelaska televizije sa standardne na visoku definiciju omogućila psima da bolje percipiraju medije koji se prikazuju na TV-u.

ŠTA AKO LJUBIMAC BULJI U EKRAN Evo šta se dešava u glavi psa dok gleda televiziju

Foto: Shutterstock

 

Dok je nauka pokazala da psi mogu da se bave televizijom i da preferiraju određene programe, odgovor na to da li oni uživaju u tome nije definisan. 

Ljudi često gledaju uznemirujuće snimke koji ih teraju da osećaju niz emocija, od uznemirenosti do besa i užasa, ali kod psa ovo verovatno nije slučaj. Oni će, za razliku od ljudi, takođe često imati vrlo kratke interakcije, često manje od tri sekunde, s medijima, radije gledajući u TV umesto da se fokusiraju na njega kao ljudi. Istraživanje je pokazalo da će čak i s medijima posebno dizajniranim za pse oni i dalje provoditi većinu svog vremena ne gledajući ništa. 

Idealna televizija za pse, stoga, treba da sadrži mnogo isečaka, a ne dugih scenarija pripovedanja.

Njihov kanal

HDTV kablovski kanal dizajniran za pse ima mnogo veći broj kadrova u sekundi i posebno je obojen da bi se prilagodio dihromatskoj viziji pasa, ističe Dodman, urednik kanala Dog TV.

Ova televizija ima režim za opuštanje, koji prikazuje slike poput pasa koji se odmaraju na travnatom polju, potom stimulaciju, koja prikazuje scene poput pasa koji surfuju u južnoj Kaliforniji, te ekspoziciju koja prikazuje stvari kao što je pas koji reaguje na zvono na vratima i sluša komande kako bi se prilagodio takvim situacijama kod kuće.

ŠTA AKO LJUBIMAC BULJI U EKRAN Evo šta se dešava u glavi psa dok gleda televiziju

Foto: Shutterstock

 

Ljubimcima je potrebna slika sa više frejmova jer njihovo oko registruje slike znatno brže nego ljudsko. Napretkom tehnologije, svi televizori nove generacije upravo i daju sliku sa znatno većim i bržim brojem frejmova po sekundi, pa tako i pokretne slike na ekranu više intrigiraju naše ljubimce.

Savet za vlasnike

Tehnologija ima potencijal da pruži zabavu domaćim psima, poboljšavajući dobrobit pasa koji su ostali sami u kući. Pre svega, u gledanju televizije najviše uživaju oni psi kojima odlazak vlasnika na posao pada nešto teže od drugih pasa.

Zato je odličan savet da ukoliko ste pre odlaska na posao gledali vesti, neki od gastronomskih kanala, sa životinjama ili reportažama iz prirode - taj kanal i ostavite uključen, da bi vaš odlazak psu lakše pao i da bi mu ostajanje kod kuće delovalo prirodnije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading