PAZITE SE: 1.700 mačaka i pasa smatra se da je umrlo od ogrlice protiv buva!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

U poslednjoj deceniji u Sjedinjenim Državama je umrlo 1.700 pasa i mačaka, a sada Agencija za zaštitu životinja analizira da li je uzrok smrti životinja ogrlica protiv buva, navodi list „USA Todai“. Konkretno, procenjuje se da je 1.698 kućnih ljubimaca umrlo od ogrlice .

Agencija za zaštitu životne sredine ukazuje da postoji više od 75.000 izveštaja koji se odnose na ozbiljne reakcije pasa i mačaka koje bi mogle biti izazvane upotrebom ogrlice za buve Seresto . To je ogrlica čija se operacija zasniva na oslobađanju pesticida u malim količinama radi ubijanja buva tokom dužeg vremenskog perioda na kućnim ljubimcima.

Karen McKormak, bivša službenica američke Agencije za zaštitu životne sredine, optužuje EPA da godinama zna rizike od ogrlice od buva i da je "zatvorila oko". Sada se proučava da li je uzrok smrti 2.000 pasa i mačaka.

Vlasti su pozvale na smirenost i odgovornost prema vlasnicima životinja . Preporučuju vam da pažljivo pročitate uputstva za upotrebu ove vrste ogrlica i, ako sumnjate, obratite se veterinaru.

Simptomi buva kod pasa i mačaka

Buva zaraza je veoma česta bolest kod kućnih ljubimaca, čiji su glavni simptomi su svrab i iritaciju. Buve takođe mogu delovati kao prenosnik drugih zaraznih mikroorganizama i parazita.

Kako znati da li mačka ima buve ? Brojni su simptomi na koje morate paziti: mačka se neguje više nego obično, crvenilo, gubitak težine, anksioznost i pogled na crvene ili crne insekte na krznu.

Što se tiče pasa, ugrizi buva uzrokuju pojavu malih uboda na koži , pa je normalno da se psi neprestano češu. Takođe se mogu lizati, pa čak i ugristi, da bi ublažili svrab. U najtežim slučajevima, opšte stanje kućnog ljubimca može se pogoršati, pokazujući slabost i pospanost.

Buve su vrlo čest parazit kućnih ljubimaca. Hrane se krvlju i, iako u velikoj većini slučajeva uzrokuju samo blagi svrab, mogu preneti i ozbiljne bolesti . U odraslom dobu, buve su veličine 2,5 milimetra i mogu da skoče sa velike udaljenosti.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading