Babin Zub Stara Planina
Foto: Promo/Lazar Kostić

Za autentično iskustvo u prirodi, poseta ovoj planini je odlična opcija, bilo da ste avanturista, ljubitelj prirode ili jednostavno želite mirno okruženje.

Jedna od atrakcija u podnožju Stare planine je selo Kalna, koje nudi smeštaj i domaću hranu, idealno za opuštanje pre nego što krenete u istraživanje planine. Najbliži aerodrom je Aerodrom Konstantin Veliki.

Stara planina obiluje raznovrsnim biljnim svetom, a posebno se ističu mnogobrojne vrste lekovitog bilja – od kantariona i hajdučke trave, do majčine dušice i lincure.

Babin Zub Stara Planina

Oksana Skendžić

 

Bogatstvo životinjskih vrsta nimalo ne zaostaje za biljnim.

Tako posetioci Stare planine mogu uživati u posmatranju raznobojnih dnevnih leptira kao i preko 200 različitih vrsta ptica, zbog čega ova planina spada u pet najznačajnijih evropskih centara ornitološke raznovrsnosti, 

Među njima je i ugrožena vrsta beloglavi sup, koji pri letu nad planinom stvara prizor koji će oduševiti svakog a posebno ljubitelje posmatranja ptica.

Najviši vrh Stare planine u Srbiji je Midžor, sa nadmorskom visinom od 2169 metara, pružajući fenomenalan pogled na okolne doline.

Ostali značajni vrhovi uključuju Dupljak (2032 m), Kopren (1963 m), Tri čuke (1937 m), Srebrna glava (1933 m) i Vrh Baba (1787 m).

Stara planina je poznata i po brojnim vodopadima, sa preko 40 otkrivenih do sada.

Vodopad Bigar, visok 35 metara, smešten je na 450 metara nadmorske visine, dok se Vodopad Tupavica nalazi na 1050 metara i važi za jedan od najlepših u Srbiji.

Vodopad Tri Kladenca ili Arbinjski vodopad je smešten na 1650 metara u strogom rezervatu prirode Arbinje.

Babin Zub Stara Planina

Oksana Skendžić

 

Pored prirodnih lepota, Stara planina je poznata i po pećinskoj crkvi Svetih Petra i Pavla pored sela Rsovci, iz 13. veka, poznata po fresci koja prikazuje ćelavog Isusa Hrista, jedinstvenu u svetu.

Ova crkva je zaštićeno kulturno dobro od 1981. godine.

Stara planina možda nije uvek bila među najposećenijim destinacijama u Srbiji, ali to se menja poslednjih godina.

Pešačke staze na Staroj planini prostiru se na pogodnom travnatom terenu koji nije zahtevan, pa ne zahteva posebne pripreme pre nego što krenete u avanturu.

Pešačke ture uglavnom se organizuju kao jednodnevni izleti sa usponom na Midžor, koji se nalazi na granici između Bugarske i Srbije. Planinari vole ovaj teren zbog jedinstvenih predela i prelepog pogleda sa vrha.

Stara planina se smatra pravim biserom Srbije, a posetioci mogu da biraju između nekoliko pešačkih staza. U ponudi su staze poput Planinarski dom Midžor, Ravno Bučje – prevoj Sveti Nikola, kao i šest staza Ćuštica.

Stara planina je jedna od neistraženih oblasti u Srbiji, ali spada u prirodna bogatstva prvog reda i ima veliki potencijal za razvoj turizma.

Zbog netaknute prirode i lepote, pešačke ture na Staroj planini postaju sve popularnije.

Na oko 330 kilometara od Beograda, smeštena u Istočnoj Srbiji, Stara planina predstavlja raj za avanturiste. Slikovita sela koja izgledaju kao iz bajki i pešačenje kroz ovu prirodnu lepotu sigurno će fascinirati svakog posetioca.

Ako ste ljubitelj netaknute prirode i želite da provedete nekoliko dana daleko od gradske gužve, poseta Staroj planini je pravi izbor.

Babin Zub Stara Planina

Lazar Kostić

 

Smeštaj ćete lako pronaći, a čak i ako niste ljubitelj pešačenja, par kilometara hoda će vam prijati i vaša tela će vam biti zahvalna za ovaj izlet.

Stara planina nudi bogatstvo prirodnih lepota i avantura, čineći je idealnom destinacijom za sve ljubitelje prirode.

Ovog leta, i vi imate priliku da uživate u brojnim događajima i avanturama na Staroj Planini, čiji je pokrovitelj turistička organizacija opštine Knjaževac.

Od 24. maja do 26. juna održava se ultratrail, najveća skajraning i trejl trka u Srbiji, na stazama sky race Dupljak, ultra trail Midžor, ili ultra trail Kopren. 

Ukoliko ste ljubitelj noćnih avantura na otvorenom, imate priliku da uživate u noćnom usponu na Midžor nazvanom moonfest, koji će trajati od 20. do 21. jula.

Babin Zub Stara Planina

Lazar Kostić

 

Ne propustite da dočekate svitanje uz neverovatan pogled sa planinskih vrhova, koji ostavlja bez daha. 

Od letnjih avantura, takođe se izdvajaju balkan hero - off road trka džipovima za ljubitelje adrenalina od 20. do 23. juna, kao i pešačenje do vrhova stare planine pod nazivom highlander, od trećeg do sedmog jula. 

Krajem avgusta, od 24. do 25.8 biće održana planinska trka u međunarodnom biciklizmu, APZ ,,Stazama Stare planine''.

Pobednici ovih trka, na stazama od 30 i 60 km, ostvaruju kvalifikacione bodove za svetsko maraton prvenstvo. 

BONUS VIDEO 

@alo_portal Članovi KUD-ova iz Srbije i Republike Srpske zaigrali kolo na Trgu Republike #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #viraltiktok #srbija #republikasrpska #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading