ostrog
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Međutim, manje se zna o tome kako je manastir izgledao pre više od 100 godina, pre nego što je postao popularna turistička destinacija.

Osnovan u 17. veku od strane hercegovačkog mitropolita Vasilija, Ostrog se nalazi u stenovitom kraju koji je nekada pripadao porodici Bjelopavlić, u blizini nekadašnjeg Onogošta, danas Nikšića.

Mitropolit Vasilije, koji je bio episkop zahumsko-hercegovački, došao je sa monasima iz hercegovačkog manastira Tvrdoše, koji su Turci razorili.

Manastir se sastoji od Donjeg i Gornjeg dela. Donji manastir je okružen crkvom Svete Trojice, podignutom 1824. godine, dok je Gornji ili „Beli“ manastir uzidan u stenu i do njega vodi uska staza.

Gornji manastir čine dve male pećinske crkve, od kojih je jedna posvećena Časnom krstu i ukrašena freskama, dok se u drugoj čuvaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog.

Današnji izgled Ostrog je dobio nakon obnove između 1923. i 1926. godine, nakon velikog požara koji je uništio veći deo kompleksa.

Manastir Ostrog, osim po svojoj arhitekturi, poznat je i po navodnim čudima koja se pripisuju Svetom Vasiliju Ostroškom. Od njegove smrti 1671. godine, na tom mestu je nikla loza, a priča se da se čuda dešavaju i danas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Budim Info (@budim.info)

Česta su hodočašća poklonika, a manastir je mesto gde se mole i traže isceljenja.

Svake godine, 12. maja, proslavlja se uspomena na Svetog Vasilija Ostroškog, koji je kanonizovan za svetitelja Srpske pravoslavne crkve.

Manastir Ostrog ima bogatu tradiciju i predstavlja značajno duhovno i kulturno mesto za brojne vernike i posetioce.

(zena.blic.rs

BONUS VIDEO 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading