Nikola Tesla
Foto: Promo/Foto: Wikipedia

Taj period života obeležila je Teslina neverovatna posvećenost svojim idejama i izumima, uprkos teškoćama kroz koje je prolazio.

Iako su Teslini izumi promenili način života na Zemlji, i sam se često suočavao sa nedostatkom finansijskih sredstava. Uprkos tome, nije odustao od svojih vizija do samog kraja.

Kada je 7. januara 1943. u 22.30 preminuo od srčane tromboze u 87. godini, za sobom je ostavio neopisivo nasledstvo, ali i dugove.

Njegova smrt je ostavila dilemu - da li je zaboravljen slučajno ili namerno?

Mnogi su pokušavali da prisvoje njegove izume, a neki su čak pokušavali da ospore njegovu genijalnost. Koliko su njegove ideje bile ispred svog vremena govori činjenica da ih ni danas mnogi stručnjaci ne mogu u potpunosti razumeti i primeniti u praksi.

Nikola Tesla

Sava Kosanović, sin Tesline najmlađe sestre Marice, bio je taj koji je pronašao Teslino beživotno telo. Kada je 7. januara 1943. ujutru ušao u Teslinu sobu, zatekao je genija u smrti, sa osmehom na licu.

Teslina smrt je odjeknula širom sveta, ali je samu posthumnu ceremoniju obeležila gorčina. Iako su sahrani prisustvovale mnoge zapažene ličnosti i nobelovci, vladika Dionisije iz manastira Sv. Save, nije se lično pojavio nego je poslao neprikladnog sveštenika.

,,Episkop Dionisije iz Manastira Sv. Save (poglavar SPC u SAD) bio je informisan o vremenu i mestu sahrane.

Umesto da dođe lično i održi opelo, poslao je vrlo nereprezentativnog sveštenika, neobrijanog i naizgled prljavog, koga je gospodin K. odmah otpustio.

TESLINA SMRT DECENIJAMA OBAVIJENA VELOM TAJNE On ga je zatekao mrtvog u hotelskoj sobi, evo kako se svet ogrešio o velikog genija!

Alo/Promo

 

Pretpostavlja se da je episkop odbio da učestvuje zbog činjenice da je Teslino telo trebalo da bude kremirano.'' navodi Šarlota Mužar, dugogodišnja sekretarica diplomate i publiciste Save Kosanovića, sina Tesline najmlađe sestre Marice, u zvaničnom dokumentu koji je uputila Muzeju Nikole Tesle.

Teslina dokumenta i lične stvari postali su predmet interesovanja FBI i Ministarstva odbrane, proglašeni strogom tajnom zbog prirode Teslinih otkrića i patenata.

Borba za Teslinu ličnu imovinu između njegovih rođaka i američkih vlasti trajala je godinama. Uprkos misterijama oko Teslinog života i smrti, njegovo nasleđe ostaje neizbrisivo.

Deo njegovih ličnih stvari sada je smešten u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, podsećajući svet na genija čija su dostignuća i vizije neverovatno oblikovale modernu tehnološku eru.

(stil.kurir.rs

BONUS VIDEO 

@alo_portal OVO NEĆETE VIDETI ČESTO, ČUDESNI PRIZORI U SRBIJI Na nebu osvanuo redak i fascinantan fenomen! #fypシ゚viral #alo #alodnevnenovine #fypシ #alonovine #srbija #auroraborealis ♬ Originalton - 𝐵𝑎𝑙𝑘𝑎𝑛 𝑆𝑝𝑜𝑡𝑖𝑓𝑦‘


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading