groblje
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Srpski narod, duboko povezan sa pravoslavnom crkvom i običajima, suočava se s izazovom da se ti tradicionalni obredi ne pretvore u nešto što narušava duh i svrhu same ceremonije.

U mnogim slučajevima, umesto jednostavnosti i suzdržanosti, sahrana postaje prilika za pokazivanje bogatstva kroz kupovinu skupih venaca i raznih poklona za prisutne. 

Ovakvi gestovi, iako dobronamerni, često su suvišni i nepotrebno opterećuju porodicu pokojnika. Umesto toga, preporučuje se da se novac koji bi bio potrošen na takve stvari donira porodici pokojnika kako bi im pomogao u pokrivanju troškova sahrane.

Jedan od najkritičnijih problema vezanih za sahrane jest obilna priprema hrane i pića koja može pretvoriti tužni događaj u nepristojno slavlje.

Gosti, kada se najedu i napiju, često počinju neprikladno da se ponašaju, što dodatno pogađa porodicu preminulog i narušava dostojanstvo ceremonije.

Za četrdesetodnevni parastos, kao i za druge molitvene obrede nakon određenog vremenskog perioda od smrti, postoje brojni običaji.

groblje

YouTube/ Televizija Nikšić

 

Među njima je i praksa klanja "dušnog brava", koja, prema crkvenim i verskim propisima, nije deo tradicionalnih obreda. Upravo je suština ove prakse da se hrana pripremi i podeli sirotinji kao delo milosrđa za dušu preminulog.

Nakon šest meseci ili godinu dana od smrti, običaj je da se obave molitve i parastosi za preminule. Priprema se žito koje sveštenik osvešta, a potom se odlazi na groblje gde se pale sveće i prekadi grob.

Iako su parastosi deo verskih obreda, važno je naglasiti da organizovanje gozbi nije deo crkvenih običaja u ovim prilikama.

Uz to, lepo je kada se rodbina seti preminulog i za druge praznike, posetivši hram, paleći sveće i moleći se za mir njegove duše.

Ovi gestovi su deo tradicije i izražavaju poštovanje prema preminulom, ali treba imati na umu da organizovanje obilnih gozbi i slavlja ne spada u verske obrede i može odudarati od duha opraštanja i sećanja na preminulog.

Važno je da se protiv ovakvih trendova bore svi oni koji su ozbiljni u vezi s tradicijom i verskim vrednostima.

Neke navike, poput rituala sa ugljenom ili klanja "dušnog brava", koje su možda imale svoj smisao u prošlosti, danas su zastarele i neprimerene. Umesto toga, treba težiti osnovama higijene i dostojanstvenom opraštanju od preminulog.

Nadamo se da će svi koji čuvaju tradiciju i verske vrednosti pridoneti očuvanju dostojanstva u trenucima opraštanja od voljenih, prateći duh i svrhu verskih obreda i izbegavajući nepotrebne i neprimerene prakse koje narušavaju njihovu suštinu.

(espreso.co.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Aleks

15.05.2024 11:15

Pare čuvajte za popove. I opet će vas ubeđivati da ste "grešni".