Valter brani Sarajevo
Foto: Printscreen/youtube.com/Geoma Film

Od svog prvog prikazivanja tamo, pa do danas, film je pogledan više od 11,5 milijardi puta. Za starije generacije, film je i dalje živ i prisutan u sećanjima, pa iako možda ne pamte sve dijaloge, sigurno se sećaju dobar deo njih.

Vremena su se promenila, ali Valter je ostao da živi kao ikona filma.

Film je prvi put prikazan u Kini sedamdesetih godina prošlog veka i odmah je postao hit. Iza sebe je ostavio klasičnu priču o borbi protiv fašizma, prenesenu kroz akcione scene nalik vesternu.

Glavni junak, Valter, postao je simbol antifašizma, a njegova uloga u filmu proslavila je Velimira Batu Živojinovića.

Bata Živojinović je postao neprevaziđeni junak u očima kineske nacije, slično zapadnjačkom Džejmsu Bondu. Prva poseta Kini 1978. godine označila je početak dugogodišnjeg prijateljstva između Bate i Kine.

Valter brani Sarajevo

youtube.com/Geoma Film

 

Bata je svake godine posećivao Kinu sve do svog moždanog udara 2012. godine.

Jedan od najupečatljivijih trenutaka prilikom posete Kini bio je doček na aerodromu. Bata je dočekan kao zvezda, kamere su bile uperene u njega, a novinarske ekipe su odmah počele intervjue.

Njegova popularnost u Kini dosezala je neslućene razmere, a ljudi su ga skoro obožavali kao heroja.

Valter je Bati doneo ogromnu popularnost koja se protezala kroz njegova druga glumačka ostvarenja. Iako nije govorio mnogo kineskog jezika, Bata je bio omiljen i cenjen u Kini do kraja života.

Njegova posvećenost odnosima između dve zemlje i podizanje mostova kulture ostaju kao zalog za budućnost i primer kako film može povezati ljude širom sveta.

(rts.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading