Mehmed II osvajač
Foto: Printscreen/Foto: Wikipedia

Preuzeo je kontrolu nad Konstantinopolom 1453. godine, nakon što je 53 dana opsedao grad-tvrđavu i bombardovao njegove zidine, time završivši vizantijsku vlast i osvojivši poslednji trag Rimskog carstva u Evropi.

Mehmed II je rođen u Adrijanopolju, u Trakiji, 30. marta 1432. godine, kao četvrti sin osmanskog sultana Murata II. Njegova prva vladavina trajala je oko dve godine i obeležena je brojnim osvajanjima. Nakon smrti oca, Mehmed je ponovo preuzeo presto, što je ozvaničeno 18. februara 1451. godine u Jedrenu.

.

Mehmed II je bio poznat po svojoj odlučnosti i nemilosrdnosti u ostvarivanju svojih političkih ciljeva. Nakon što je preuzeo presto, učvrstio je svoju moć eliminacijom potencijalnih suparnika.

Postoji izveštaj koji navodi da je čak i svojeg najmlađeg brata udavio u kadi.

Ovaj događaj ilustruje surovu politiku unutar Osmanskog carstva pod Mehmedovom vladavinom. Kasnije je Mehmed II zvanično donio bratoubilački zakon koji je naredio da svaki sin koji nasledi sultanov presto treba da ubije svoju braću.

Ovo je bilo u interesu očuvanja svetskog poretka i stabilnosti vlasti. Iako je ovaj zakon bio surov, većina pravnika u carstvu ga je odobrila kao neophodan korak za održavanje reda i kontrole nad carstvom.

Sultan Mehmed II je bio odlučan u jačanju osmanske moći, eliminisao je rivalstva unutar porodice i učvrstio svoju vlast. Takođe je osnažio vojsku, postigao diplomatske sporazume sa Venecijom i Ugarskom te neutralisao pretnje kako bi ostvario svoj veliki cilj - zauzimanje Carigrada.

Pored svojih vojnih i političkih uspeha, Mehmed II je takođe bio poznat po svom živopisnom ljubavnom životu.

Među ženama u njegovom haremu bila je i Srpkinja Čiček Hatun, koja mu je rodila sina princa Džema.

Nakon Mehmedove smrti, njihov sin Džem je u sukobu sa bratom Bajazitom izgubio život, a Čiček Hatun je napustila Osmansko carstvo i preminula u Kairu 1498. godine.

Džemova smrt ostavila je dubok trag na Čiček Hatun, a njihova priča ostala je zabeležena kao deo istorije Osmanskog carstva.

(stil.kurir.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading