Uskršnja jaja
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Tokom ove sedmice pravoslavni hrišćani provode vreme u strogom postu, molitvi i pokajanju, pripremajući se za proslavu Hristovog Vaskrsenja.

U crkvama se tokom Strasne sedmice podseća na ključne događaje iz poslednjih dana Isusa Hrista, uključujući njegovu izdaju, hapšenje, suđenje, raspeće i sahranu.

Veliki ponedeljak: Crkva se podseća na starozavetnog Josifa, sina patrijarha Jakova, koga su braća prodala za 20 srebrenika. Ova priča se koristi kao praobraz Isusa Hrista, koji je takođe bio izdan i predat u ruke grešnika. Tokom Velikog ponedeljka, vernici se podsećaju na događaje koji su predskazali Hristovo stradanje.

Veliki utorak i Velika sreda: Ovi dani su posvećeni važnim propovedima Isusa Hrista pre njegovog stradanja. Velika sreda je posebno važna jer se podseća na Judinu izdaju, kada je Juda izdao Isusa za 30 srebrnika. U mnogim crkvama, vernici prisustvuju bogosluženjima i mole se za oproštaj grehova.

Veliki četvrtak: Ovaj dan obeležava poslednju večeru Isusa sa njegovim učenicima, poznatu kao Tajna večera. Tokom Velikog četvrtka, Isus je uveo sakrament pričesti, dajući učenicima hleb i vino kao svoje telo i krv. Takođe se podseća na događaje u Getsemanskom vrtu, gde je Isus uhapšen.

Tajna večera

Foto: Shutterstock

 

 

Veliki petak: Jedan od najznačajnijih dana Strasne sedmice, obeležava raspeće i smrt Isusa Hrista. Na Veliki petak, u pravoslavnim hramovima nema jutrenja niti bogosluženja, osim popodne kada se drži opelo razapetom Isusu Hristu. Tokom ovog obreda, iznosi se plaštanica, koja simbolizuje Hristovo telo nakon skidanja sa krsta i njegovo polaganje u grob.

Raspeće Hristovo

Foto: Shutterstock

 

Velika subota: Ova subota posvećena je Hristovom silasku u ad (podzemni svet) radi oslobađanja duša pravednika koji su umrli pre njega. To je i prva najava vaskrsenja, jer se veruje da Hristos tokom ovog dana pobeđuje smrt.

Vaskrs: Vrhunac Strasne sedmice je Vaskrs, proslava Hristovog vaskrsenja, kada vernici slave pobedu nad smrću i nadu u večno spasenje. Liturgija na Vaskrs je najvažnija u pravoslavnom kalendaru, a vernici obično obeležavaju ovaj dan uz molitvu, osveštane obroke i porodična okupljanja.

Ovo je opšti pregled događaja i običaja tokom Strasne sedmice, a u zavisnosti od lokalnih tradicija, mogu postojati i dodatni običaji i obredi koji se obavljaju tokom ovog perioda.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading