manastir Lelić
Foto: Printscreen/instagram.com/manastir_lelić

Ovo je rodno mesto i zadužbina vladike Nikolaja Velimirovića i njegovog oca Dragomira, a u kripti manastira se čuvaju Nikolajeve mošti koje vernici celivaju nedeljom.

Takođe, tu se nalaze i njegove lične stvari i bogoslovska tumačenja, izložena u muzeju u okviru manastira.

Liturgija u manastiru Leliću, koja se održava za oproštaj grehova i izlečenje tela, privlači oko 100.000 vernika godišnje.

 

Pored toga, posetioci mogu uživati u neobičnom ikonostasu, posebno u sceni strašnog suda, koju je lično osmislio vladika Nikolaj, i od tada se ništa nije menjalo u izgledu manastira i crkve.

U porti se nalazi veliki zvonik, crkveni dom i interesantan "posao" monaha, na čelu sa igumanom Avakumom. Već 50 godina, monasi proizvode med koji važi za najukusniji u celoj Srbiji.

Prave bagremov, livadski i šumski med, kao i med sa koprivom. Posetioci dolaze iz cele zemlje kako bi probali ovaj med, čiji je kvalitet rezultat čistog okruženja netaknute prirode i ljubavi i vere kojom ga neguju monasi.

Iguman Avakum ističe da se med sa koprivom preporučuje kao dodatak ishrani za poboljšanje opšteg stanja organizma, podizanje nivoa hemoglobina u krvi, i borbu protiv zamora i iscrpljenosti. Mnogi koji su probali ovaj med slažu se da je to zaista najlepši med koji su ikada probali.

(zena.blic.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading