Vukan Nemanjić
Foto: Printscreen/twitter.com/dečani monastery

Umesto toga, pred kraj očeve vladavine, dobio je upravu nad Zetom. Nakon što se Nemanja povukao sa vlasti, odlučio je da presto prepusti svom srednjem sinu, Stefanu.

Ova odluka je verovatno izazvala razočaranje kod Vukana, ali sukoba među braćom nije bilo sve dok je Nemanja bio živ.

Vukan je zadržao vlast kao veliki knez nad Zetom, Trebinjem, Toplicom i Hvosnom, te se po ugledu na ranije vladare u Zeti predstavljao kao "kralj kraljevstva Dalmacije i Dioklitije".

Sve se promenilo nakon što je Stefan Nemanjić preminuo. Izgleda da je Vukan iskoristio neslaganje Stefana i njegove žene Evdokije oko 1201. godine kako bi otvoreno pokazao svoje neslaganje sa bratom.

Rat između braće doveo je do gladi, bolesti i velikog broja žrtava u Raškoj. Uz pomoć Ugara, Vukan je došao do vlasti, dok se Stefan verovatno povukao u Bugarsku.

Vukan je vladao Srbijom kao veliki župan bar dve godine, ali je bio primoran da odstupi sa vlasti oko 1204. ili 1205. godine pod pritiskom Bugara i Ugara. Nakon tog događaja, Vukanu je ostavljena Zeta na upravu.

Vukan Nemanjić

twitter.com/Dečani monastery

 

Kasnije, Stefan se vratio na presto, jačajući Srbiju i čvrsto utvrđujući granice. Postao je krunisan za kralja Srbije 1217. godine nakon što je dobio krunu od pape.

Što se tiče Vukana, njegov kraj je obavijen misterijom. Istorija ne pruža jasne informacije o njegovom pomirenju sa Stefanom, kako se veruje u narodu. Vukan je najverovatnije prihvatio primirje kako bi omogućio svom sinu Đorđu da nasledi upravu nad Zetom.

Nakon toga, informacije o Vukanu postaju vrlo oskudne, a neki istoričari čak sugeriraju da je moguće da je uklonjen. Njegova smrt nije zabeležena, a njegov grob se verovatno nalazi u manastiru Morača.

Tako je Vukan Nemanjić, nesuđeni kralj Srbije, završio u zaboravu, što se može smatrati prilično nepravednom sudbinom za osobu koja je nekada bila deo vladarske porodice.

(istorijskizabavnik.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading