kalendar
Foto: Printscreen/Printscreen

Neradni dani počinju sa Praznikom rada 1. i 2. maja, koji ove godine pada u sredu i četvrtak, a zatim sledi Veliki petak 3. maja. Vaskrs pada 5. maja, a Vaskršnji ponedeljak 6. maja takođe je neradni dan.

Prvi radni dan nakon prazničnog odmora je utorak, 7. maj. Za školarce, poslednji radni dan pre praznika je 26. april.

Zanimljivo je što je 6. maj dvostruki praznik za mnoge. Osim što je Vaskršnji ponedeljak, taj dan je i verski praznik, odnosno slava koju slavi veliki broj porodica. To znači da će mnogi imati dvostruki razlog za slobodan dan, a oni koji budu radili taj dan će imati duplu dnevicu.

dinari

Foto: Shutterstock

 

Prema Zakonu o radu, zaposleni koji rade na dan praznika koji je neradni dan ima pravo na uvećanu zaradu, najmanje 110% od osnovice. Uvećanje od 110% primenjuje se na ugovorenu satnicu, što znači da zaposleni prima 100% redovne zarade plus 110% redovne zarade za taj dan.

S obzirom na to da će mnoge porodice slaviti verski praznik, veliki broj zaposlenih će imati priliku da iskoristi ove neradne dane za odmor. Ipak, neće svi moći da iskoriste sva šest neradnih dana, jer to zavisi od delatnosti i prirode posla.

U slučaju da svi zaposleni u jednoj firmi slave istu slavu, Zakon je jasan - zaposleni ima pravo na plaćeni dan kada slavi slavu, i sve ostalo je stvar dogovora između poslodavca i radnika.

(espreso.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading